Köparen står med risken vid stugköp för miljoner

Den som köpt en uthyrningsstuga som bostadsrätt riskerar att inte få använda sin stuga. ”De står med risken”, säger Kajsa Lind, bygglovsarkitekt på Boverket

Den som köpt en uthyrningsstuga i bostadsrättsform i det planerade stugområdet på Snäcks camping riskerar att inte få använda sin stuga.

Den som köpt en uthyrningsstuga i bostadsrättsform i det planerade stugområdet på Snäcks camping riskerar att inte få använda sin stuga.

Foto: Dennis Pettersson/Henrik Radhe

Gotland2021-03-04 11:35

På Gotland är det just nu aktuellt med två nya områden med stugor för uthyrning, på Snäck och i Sandviken. Stugorna säljs som dyra bostadsrätter och har marknadsförts som semesterboende och fritidshus men får inte användas som fritidshus, utan enbart för tillfällig vistelse. Husen i Sandviken riskerar att inte få bygglov på grund av marknadsföringen. När det gäller uthyrningsstugorna på Snäck har regionen startat ett tillsynsärende för att reda ut om den planerade användningen strider mot gällande bygglov. Tillsyn är något som regionen enligt lag är skyldiga att utöva.

– Byggnadsnämnden måste samla bevis för varför de anser att husen inte följer bygglovet, säger Kajsa Lind.

I en dom från Mark- och miljööverdomstolen i ett liknande ärende i Strömstad slår domstolen fast att just det faktum att stugor och lägenheter där har upplåtits med bostadsrätt tyder på att den faktiska användningen av husen är permanent- eller fritidsboende. Om miljö- och byggnämnden kommer fram till samma sak om Snäck så kan de utfärda ett rättelseföreläggande, det vill säga den felaktiga användningen måste upphöra. 

– Det som kan hända för de som köper är att de inte kan använda sina stugor. De står med risken. De har köpt en bostadsrätt för x miljoner som de inte får använda, säger Kajsa Lind.

Nämnden kan också förena föreläggandet med en straffavgift som formuleras så att avgiften kan utdömas igen och igen vid upprepade olovliga åtgärder.

– Det kan bli väldigt dyrt, säger Kajsa Lind.

Om bostadsrättsföreningen fortsatt hävdar att det är en stugby och om regionen inte anser det, så står ord mot ord.

– Ofta blir det en domstol som får avgöra, säger Kajsa Lind och fortsätter:

– Det bästa för alla är ju att de inte hinner börja bygga. Det blir mycket krångligare och mycket större skada för alla om de hinner bygga och sälja och att de sedan stoppas. Ingen är förtjänt av det.

Miljö- och byggnämndens ordförande, Eva Ahlin (C) vill inte uttala sig i enskilda fall, men menar att detaljplaner och bygglov ska efterlevas.

– Det är generellt viktigt att detaljplanerna följs, att det är en camping som ska byggas. Det ska inte vara ett sommarstugeområde. Men ägandeformen i sig är ju inte ett problem så länge man hanterar själva användandet rätt. Och det är viktigt att det är tydligt i marknadsföringen vad det är man säljer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!