Körde åter över tjänstemännen

Payexgrundaren Max Hansson får länsstyrelsens tillstånd att bygga till ett fritidshus i Östergarn. Men handläggaren menade efter en inspektion att så omfattande åtgårder genomförts utan tillstånd; bland annat lusthus, golfgreen och tennisbana, att det borde anmälts för åtalsprövning.Landshövding Marianne Samuelsson ansåg inte detta utan körde över tjänstemännen eftersom hon anser att det handlar om en jordbruksfastighet. Hon beslutade att godkänna tillbyggnaden och redan utförda åtgärder.

Foto: GA

Gotland2009-07-21 04:00
Det tillstånd som länsstyrelsen beslutat om 15 juli innebär att Max Hansson, Visby, får bygga till fritidshus på Östergarn Djupvike 1:19, vilket han ansökte om 25 juli 2008. Därmed får han dispens från strandskyddsbestämmelserna och tillstånd enligt föreskrifterna till naturreservatet Gotlandskusten för samma ändamål.
Naturvårdshandläggaren Urban Westerlind konstaterade dock att efter besök på fastigheten så upptäcktes en rad utförda åtgärder vars laglighet ifrågasatts. Gårdens tomtplats har utökats betydligt, ett stort område har stängslats in med taggtrådsförsedd gotlandstun, murar, lusthus, golfgreen och tennisbana har anlagts.
- I länsstyrelsens arkiv hittas inga tillstånd och dispenser för dessa anläggningar.

Hemfridszon
I länsstyrelsens beslut heter det i bedömningen att tillstånd för den sökta tillbyggnaden kan medges. Detta eftersom fastighetsägaren har rätt att freda en hemfridszon. Samtidigt förelägger man ägaren att ta bort den del av inhägnaden som går utanför den i beslutet avgränsade tomtplatsen.
När det gäller övriga utförda åtgärder på fastigheten som upptäckts under ärendets gång anser länsstyrelsen att området som stängslats in runt fastighetens huvudbyggnad behövs för jordbrukets behov och är därför inte förbjudet enligt strandskyddsföreskrifterna och gräsmarken är att betrakta som betesmark.
Lusthuset används som kontor för lantbrukets behov och är där inte heller förbjudet enligt strandskyddet. Det uppfördes dessutom innan naturreservatet Gotlandskusten inrättades.
Murarna, tennisbanan och golfgreenen med tillhörande gräsmatta ligger troligen inom en normal hemfridszon och betraktas hädanefter inte längre som anläggningar som hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda område där den annars skulla ha fått färdas fritt.

Ingen åtalsanmälan
Ett beslut som fattats av landshövding Marianne Samuelsson. Handläggaren Urban Westerlind har varit föredragande. Men han har också anmält avvikande mening. Han anser att flera av de genomförda åtgärderna hindrar eller avhåller allmänheten att färdas fritt och att de därmed inte är förenliga med strandskyddsbestämmelserna. Inte heller ligger tennisbanan, "golfbanan" och murarna inom en normal hemfridszon.
- Vid jämförelse av flygbidler från 1975 (eller 1980) och 2007 bedömer jag att den privatiserade zonen runt gården i runda tal tiodubblats.

Jordbruksfastighet
Urban Westerlind anser att alla anläggningar som skapats kring gårdsbebyggelsen är dispens- eller tillståndsplilktiga.
- Eftersom inga dispenser eller tillstånd visats så borde anläggningarna ha åtalsanmälts.
Men det har länsstyrelsen valt att inte göra efter beslut av landshövding Marianne Samuelsson.
- Någon åtalsprövning tycker jag inte var aktuellt. Att det är en jordbruksfastighet är min grund i det hela, jag har gått på vad jag tyckte var viktigt. I ärenden där vi har olika uppfattningar är det ytterst jag som chef som får avgöra. Rollen som chef innebär också att jag inte kan reservera mig mot beslut, men det kan tjänstemän göra.

Kan överklagas
Nyligen skedde ju samma sak angående Totts strandrestaurang vid Norderstrand, där länsstyrelsen polisanmäldes för att då inte ha anmält misstänkt brott mot strandskyddsbestämmelserna. Marianne Samuelsson vidgår att det inte är vanligt med avvikande mening bland de många beslut som länsstyrelsen fattar. Beslutet kan överklagas till Miljödomstolen.
Marianne Samuelsson:
- Naturvårdsverket kan överklaga på grund av att det handlar om strandskyddsbestämmelserna. Och det har de ju gjort förr. (Läs Tott och Furillen).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!