Körkort kan komma att krävas för folk i köket

Det kan komma att krävas "körkort" för den som vill arbeta på restaurang.
Livsmedelsverket ska utreda hur kunskaperna i köken ska bli bättre.

Gotland2005-03-12 06:00
- Det är välkommet. Det här har vi påtalat i minst tio år, säger Lennart Torndahl, sektionschef vid miljö- och hälsoskyddskontoret på Gotland.
Varje år anmäls ett 30-tal fall av misstänkt matförgiftning på Gotland. I Sverige insjuknar årligen en halv miljon människor. Hälften av fallen beror på bristande hygien hos producenter, i detaljhandeln eller på restauranger.
Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag på åtgärder som ska förbättra hanteringen. Ett av förslagen är att införa obligatoriskt kompetenskrav för de som hanterar mat, ett så kallat livsmedelskörkort.
Utredningen ska vara klar nästa sommar, och kommer bland annat att hämta erfarenheter från Danmark och Finland - länder som redan infört körkortet.
Lennart Torndahl betraktar kompetenskravet som en självklarhet:
- Det krävs legitimation för att få skära i människor, men du får utan vidare stoppa saker i magen på folk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!