Körkortet fyller hundra – och moderniseras

1 december byts det svenska körkortet ut. Det får ett lite annorlunda utseende men vi behöver inte byta ut de vi har förrän giltighetstiden går ut.

Foto:

Gotland2007-11-16 18:05

I år är det 100 år sedan det blev lag på körkort för att köra bil. Kompetensbevis för automobilförare” började utfärdas efter att ”Kungliga majestäts nådiga förordning om automobiltrafik” hade trätt i kraft 1 januari 1907. Enligt denna förordning fick automobil "allenast föras af den, som fyllt 18 år och med bevis, utfärdadt af besiktningsman, styrkt sig vara fullt förtrogen med automobils konstruktion, skötsel och manövrering."
 
Det nya körkortet blir lite moderniserat, förklarar Vägverket i ett pressmeddelande. Förutom ett nytt yttre är det nya körkortet utrustat med nya säkerhetsegenskaper som har utvecklats i samarbete med Statens kriminaltekniska laboratorium. Körkortet ska svara upp mot kommande EU-standarder när det gäller utseende och säkerhet.
 
–Körkortet är en viktig handling i dagens Sverige, säger Birger Höök, chef på Vägverket, Trafikregistret. 5,8 miljoner svenskar har idag ett körkort och man använder även kortet som identitetshandling. Det är därför som säkerheten i korten är av högsta prioritet.
 
Det nya körkortet ett genomskinligt fönster i den nedre kanten, är lite tunnare än sin föregångare, har en annan rosa nyans och annat typsnitt.
–Tidigare körkort kommer givetvis fortfarande att vara giltiga. De gäller fram till det datum som finns angivet på kortet. Man behöver alltså inte byta ut sitt körkort förrän giltighetstiden går ut, förtydligar Birger Höök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om