Korpen byggs om för tio miljoner
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i går att begära tillstånd att få sätta igång och bygga om på Korpen i Visby så att vårdcentralerna från Söderväg och Bredgatan kan flytta dit om knappt ett år.Begäran går till kommunstyrelsen.
-I Korpens lokaler finns idag en vårdcentral med sex vårdlag och från nästa år blir det alltså en till och den kommer att ha åtta vårdlag.
-Ett av de åtta vårdlagen kan framöver flytta till Roma vårdcentral och diskussionerna i den frågan fortsätter, sade hälso- och sjukvårdens ordförande Åke Svensson. Men till en början flyttar de åtta vårdlagen in i Korpen.
För en tid sedan blev det klart, som GT berättat, att vårdcentralerna i Roma och den nya på Korpen slås ihop till ett verksamhetsområde med en medicinskt ledningsansvarig och en gemensam chef.
Idag har Roma tre vårdlag med endast en halvtids fast anställd läkare samt några hyrläkare.
<span class='mr'>Bättre prognos</span>
I dagsläget ligger hälso- och sjukvårdsnämndens årsprognos på minus 13 miljoner kronor. I början av året låg den på 15.
Det är utomlänsvården som är den stora osäkra faktorn eftersom den är svår att beräkna. Av minuset på 13 miljoner står utomlänsvården för elva av dem.
-Utan den ligger vi nästan på nollresultat, sade Åke Svensson. För 1,8 miljoner minus på en budget på 900 miljoner kronor är så gott som noll.
Kostnaderna för utomlänsvården har fördubblats på sex år. I fjol kostade den 115 miljoner kronor och samma summa är beräknad i år.
<span class='mr'>Viktiga jämförelser</span>
Den gotländska sjukvården deltar, sedan fyra år, i Nysam (nyckeltalssamarbete) mellan 13 landsting.
-Det är viktigt att jämföra med andra län, sade Åke Svensson.
Av den huvudrapport som gjorts framgår bland annat att Gotland har den lägsta kostnaden för primärvården - kostnaden låg 30 procent lägre än medel av de 13 landstingen/kommunerna, att medellivslängden här är låg, att fler gotlänningar än tidigare sökte vård i fjol och att 2,8 procent fler gotländska kvinnor drabbas av bröstcancer jämfört med de övriga 12 landstingen.
Tillsammans med sjukvården i Stockholm skall nu Gotland undersöka vad det kan vara för orsaker till den låga medelslivslängden, den höga procenten bröstcancerfall med mera.
<span class='mr'>Samma avgift</span>
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att taxan för mammografiscreening och gynekologisk celloprovstagning skall vara oförändrad 120 kronor. Förvaltningen ville höja med 20 kronor.
Nämnden vill ändra åldersgräns för halv patientavgift för barn och ungdomar. I dag är gränsen för halv avgift 19 år men nämnden vill sänka till 17 år. Den sänkta gränsen förelås träda i kraft i oktober i år, vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Förslaget går vidare till kommunstyrelse och kommunfullmäktige för beslut.
Sänkningen beräknas ge en kvarts miljon kronor per år.
<span class='mr'>Geriatriskt centrum</span>
Vad blev det av geriatriskt centrum? Frågan har ställts av Eva Olsson (fp).
Geriatrik är vetenskapen om ålderssjukdomar.
Det var meningen att ett sådant centrum skulle starta för sex år sedan. Men en av nyckelpersonerna avled och det var oenighet om framtida finansiering och därmed föll idén. Det nämnde verksamhetschefen vid medicin- och rehabkliniken Thomas Kunze vid nämndens sammanträde i går.
Åke Svensson påpekade att i höst kommer en äldreutredning och det är viktigt att diskutera omhändertagande av äldre.
Det finns en mellanvårdsform som behövs men som inte finns på Gotland. Det gäller tiden mellan sjukhusvistelsen och flytten tillbaka till det egna hemmet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!