I två års tid har eleverna i nuvarande årskurs sex på Alléskolan klagat på potatisen de fått i skolan. De har skrivit flera brev och ringt till kommunen och bett att få gotländsk potatis, i stället för en vacuumpackad, skalad och förkokt variant som i regel kommer från det svenska fastlandet.
I höstas fick de äntligen sin vilja igenom. Ö-potatisen levereras via det Gotlandsbaserade företaget Solfrukt, kokas på plats i skolans eget kök och serveras rykande varm, oskalad.
- De allra flesta äter den med skalet kvar! Det gjorde mig väldigt förvånad, säger Maria Nyberg, glad och nöjd husmor på Alléskolan.
Utöver elevernas envishet och tålamod, är det hon som möjliggjort potatisbytet.
Frivillig
I våras frågade kommunens kostchef Inger Göthberg om Maria Nyberg var beredd att lägga ner mer tid på att koka potatis åt barnen. Det var hon- men hon hade sina farhågor...
- Jag såg framför mig hur det låg potatisskal i hela matsalen och hur barnen inte åt någon potatis. Så har det inte alls blivit!
Efter en försöksperiod under hösten har ö-potatisen nu kommit till Alléskolan för att stanna, konstaterar Maria Nyberg. Tillsammans med kollegan Carina Leal Månsson kokar hon 30 kilo varje gång det står på skolmatsedeln.
Visst har det blivit lite merarbete, men det tycker Maria Nyberg det är värt. Den förra potatisen var tråkig, säger hon.
- Huvudsaken är att barnen är nöjda, glada och tycker det är trevligt. Det här fungerar på vår lilla skola.
Med skal
När GA på måndagen besökte Alléskolan serverades köttbullar, kokt potatis, lingonsylt och en dignande grönsaksbuffé. Alla åt med god aptit av de gyllengula knölarna-med skal.
- Potatisen är jättegod! Skalet smakar nästan ingenting, säger Vendela Kramer och tillägger att den förra potatisen ibland kunde vara grön eller brun.
Alla elever GA pratar med säger samma sak: den gotländska potatisen är mycket fräschare och godare-och skalen är inga problem!
Nu vill sjätteklassarna inspirera andra till att försöka påverka sin respektive skolas potatis.
De har själva inspirerats dels av den goda potatisen, dels av den före detta potatisodlaren Maths Röcklinger som förra veckan skrev en kritisk insändare om hur långt potatisen kan få färdas innan den landar på elevernas tallrikar.
Nu har sjätteklassarna skrivit en egen insändare, för att berätta att potatisen inte måste resa så långt. Eleverna skriver bland annat: "Ni som vill ha riktigt god potatis i skolan: Det är inte omöjligt, men man måste ha tålamod."
Kort potatisresa efter lång kamp
-"Vi skrev många brev, ringde många samtal och skickade en massa mail. Det tog rätt lång tid, men till slut blev alla NEJ till JA!"Alléskolans sjätteklassare berättar om hur de lyckades byta ut vacuumförpackad fastlandspotatis, mot gotländska nykokta knölar. Nu vill de inspirera andra till att kämpa för lokal mat.
Skalar inte. ”Potatisen är mycket godare nu när den är gotländsk och kokas på skolan. Skalen smakar inte så mycket, men hemma skalar jag”, säger sjätteklassaren Kevin Ansin.
Foto: Tobias Wallström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!