Kortar kön genom att operera 64 höftledspatienter på åtta veckor
Med början andra veckan i april skall 64 höftledspatienter, två om dagen, under åtta veckor bli opererade på Visby lasarett. Det här minskar operationsköerna kortsiktigt. Detta är ett projekt som kostar två miljoner kronor. Pengarna tas från de 8,1 miljoner kronor, som regeringen har beviljat för ökad tillgänglighet inom sjukvården under det här året.
Det kan tyckas märkligt att det här görs samtidigt som man pekar på ett stort underskott på 50 miljoner kronor i år.
Men de 8,1 miljonerna för ökad tillgänglighet, liksom också fem miljoner i år från de statliga försvarsmiljarderna, är öronmärkta. De får inte användas till att täppa igen svarta hål i budgeten.
En annan satsning som görs med bidraget för ökad tillgänglighet är ett nytt köhanteringssystem för telefoner, som har köpts in av ett företag i Klintehamn, Datatal. Tre miljoner kronor satsas också på processarbete.
Med början förra året får man också pengar från försvarsmiljarderna till sjukvården inom ramen för den nationella handlingsplanen. Förra året fick man fem miljoner och för i år får man lika mycket.
<span class=MR>Bidrag till Bup</span>
Av årets pengar går 1,4 miljoner kronor till barn- och ungdomspsykiatriska kliniken. Pengarna går till löner för ny personal. Kliniken jobbar nu på toppen av sin förmåga. Men verksamheten ökar och personalen går på knäna för att hinna med och man har inte hunnit göra det som behövs hittills.
Primärvården får 2,4 miljoner kronor för fem stycken ST-läkare (läkare under utbildning).
Förhoppningen är att de fem skall stanna kvar på ön när de är färdigutbildade.
Resterande 1,2 miljoner kronor går till basåtaganden inom primärvården.
<span class=MR>25 miljoner på fyra år</span>
Totalt är det 25 miljoner kronor som Gotland får under fyra år från försvarsmiljarderna, som har frigjorts genom nedläggningen av förband. Förra året fick man fem miljoner. Lika mycket är det för i år. Nästa år höjs statsbidraget till 15 och år 2004 till 20 miljoner kronor.
Vi hoppas förstås att det kanske kan ligga kvar på den nivån även från år 2005 och framåt. Om inte, ja då måste vi avskeda folk. Pengarna går ju till löner för dem som anställs för de här pengarna, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson.
<span class=MR>Privata vårdcentraler</span>
Frågan om konkurrensutsättning inom sjukvården, att kunna ha verksamheter i privat regi, kommer att tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden vid sammanträdet den 25 mars. Då skall man besluta om en tidplan för konkurrensutsättningen.
Den 27 maj blir det troligen beslut om konkurrensutsättningen, ett beslut som innebär att konkurrensplanen skall vara klar till den sista juni för att upphandling för primärvården (privata vårdcentraler) skall vara klar till den 1 september. För privatisering inom andra delar sjukvården gäller att upphandling skall vara klar till 1 november.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!