Pandemiåret 2021 var ett rekordår för den gotländska handeln. Detaljhandeln omsatte 4,8 miljarder, vilket är en ökning med 7,7 procent (341 miljoner kronor) jämfört med 2020. Sällanköpsvaruhandeln ökade mest med en tillväxt på 9,6 procent, medan dagligvaruhandeln växte med 6,3 procent.
Nu väntar rekordhög inflation, stigande räntor och lågkonjunktur, vilket gör att svenskarna börjat hålla extra hårt i pengarna. Enligt Svensk handels barometer för augusti månad ser handeln mycket mörkt på kommande månader.
Augusti brukar vara en stark månad för modehandeln, när skolorna drar i gång och arbetstagare återvänder till kontoret. Så var det inte i år. Enligt branschorganisationen Svensk handels stilindex minskade klädhandeln med 2,5 procent jämfört med samma månad i fjol, och skohandeln med 7,6 procent.
De gotländska handlarna verkar dock hittills vara förskonade.
– Vi har samma höga snittköp jämfört med förra året, men kunderna har varit färre. Så det är färre som köper mer, konstaterar Anna Fohlin, grundare och delägare av Verkstan.
Sedan starten i Ljugarn år 2019 har den gotländska butikskedjan vuxit stadigt och utökats med både nätbutik och fysiska butiker i Visby, Tofta, Åre och Höganäs. Trots framgångarna ser Anna Fohlin med försiktighet på hösten:
– Vi är mer eftertänksamma, ser över kostnader och är mer försiktiga med inköp. Vi är beredda på det värsta och hoppas på det bästa.
Systrarna Carina och Charlotte Österholm driver klädbutiken Systrarna Malmgrens på Adelsgatan och restaurangen Kasai på Hästgatan. Även de har hittills varit förskonade från större tapp:
– Vi har en stadig kundgrupp, så än så länge har vi inte märkt något. Men det kan ju bli framåt, säger Carina Österholm och poängterar att hon är mer orolig över hur hösten kommer att bli för restaurangen:
– Vi kommer eventuellt att behöva se över våra öppettider. Om det till exempel blir så att alla sparar sina restaurangbesök till helgen får vi kanske stänga på vardagarna. Det är svårt att förutspå.
Med en restaurang på tre våningar, som kräver mycket el, och med hög lokalhyra krävs det en hel del gäster för att de ska gå runt, säger Carina Österholm.
– Det är inte kul att behöva lägga in privata pengar hela tiden.
Det sista de vill är att göra sig av med personal, poängterar hon, och därför ser de över hur de kan minska kostnaderna på annat sätt:
– Vi kanske får börja köpa in varor oftare, och inte ha på lager, så att vi kan stänga av vissa kylar. Det är tuffa tider framåt men vi lever på hoppet. Klarade vi pandemin borde vi klara det här också.
Den stundande lågkonjunkturen innebär dock om en helt annan kris för butiker och restauranger än den som pandemin medförde, menar Visby Centrums verksamhetsledare Magnus Olsson:
– Det var enklare under pandemin, då hade vi något att förhålla oss till. Nu känns allt oklart.
En känsla han delar med många medlemmar, säger Magnus Olsson:
– Hösten känns inte jätteupplyftande. Vissa funderar på om det är värt att värma upp en lokal för några dagar.
– Det finns farhågor som inte inträffat än. Det blir väl när den första elräkningen dimper ner, efter att man satt igång värmen, som kunderna kommer att hålla hårdare i pengarna.