Kortlek för jämställdhet

22 olika frågeställningar om män och kvinnor bildar tillsammans kortspelet "Leka jämt". Korten ska inspirera arbetsplatser och skolor att prata om jämställdhet.

Gotland2007-02-10 06:00
Genom ett kortspel ska gotlänningarna börja diskutera jämställdhet. Det tror i alla fall Kicki Scheller och Mia Stuhre som båda ingår i det nätverk som skapat kortleken "Leka jämt". Kicki som jobbar på Länsstyrelsen som sakkunnig på jämställdhetsfrågor har tillsammans med en rad arbetsgivare tagit fram korten för att skapa diskussion.
- Ibland känns det som att det bara är vi i det här nätverket som pratar om jämställdhet. Vi vill att folk ska prata mer.
Även om gotlänningarna har nått en bra jämställdhet på vissa områden, som till exempel nyföretagande bland kvinnor, så finns det enligt Kicki en hel del kvar att arbeta med.
- Vi har till exempel ett starkt könssegregerat gymnasieval här på Gotland. Vi har färre tjejer på bygg- och elprogrammen än riksgenomsnittet. Och det är färre killar som väljer vård och omsorg, säger hon.
Mia Stuhre som är marknadschef på Gotlands energi AB har varit med vid utformningen av kortleken. För henne är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna den om föräldraledigheten.
- Jag vill vända på mäns inställning. I ett mansdominerat yrke kan det vara svårt för pappan att ta föräldraledigt.
Kortleken ges ut av länsstyrelsen och är ett samarbete mellan olika företag, organisationer och Gotlands kommun. Den ska delas ut till större arbetsplatser och alla gymnasieskolor på Gotland samt finnas tillgänglig på länsstyrelsens hemsida. På de olika korten finns frågeställningar som rör allt ifrån kvinnors position i näringslivet på Gotland till våld i hemmet.
- Det finns inga rätt eller fel svar på frågorna. Vi vill inte skriva folk på näsan, säger Kicki.
Kortspelet kan användas i samtalsgrupper eller bara ligga på bordet i fikarummet. Enligt Kicki och Mia är det viktigast att folk börjar prata om jämställdhet.
- Vi måste börja någonstans. Jag vill att folk ska reflektera över sitt tyckande. När man säger att män eller kvinnor är på ett visst sätt, då ska man tänka efter vilken kunskap man bygger det på, säger Kicki.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om