Kosläppet har blivit en fest

Det årliga kosläppet har blivit en folkfest. I lördags såg närmare 1 000 personer korna på Simonarve i Eskelhem springa ut på grönbete.

<7GT_Bildrubrik>Storpublik. </7GT_Bildrubrik>Många av besökarna såg sitt första betessläpp och de vuxna var i många fall mer fascinerade än barnen.

<7GT_Bildrubrik>Storpublik. </7GT_Bildrubrik>Många av besökarna såg sitt första betessläpp och de vuxna var i många fall mer fascinerade än barnen.

Foto: Krister Nordin

Gotland2011-05-09 04:00

- Man blir så glad, jag kan bara tänka mig hur det är att stå inne en hel vinter och sedan släppas ut, säger besökaren Jenny Arthursson.

Arlagårdarnas betessläpp är större än någonsin. När korna på Simonarve i Eskelhem släpptes ut på grönbete hade 680 personer föranmält sig, men fler dök upp för att se Gunnar Wolters kor lämna ladugården med krumsprång för att gå ut och ta de första tuggorna grönt gräs.


Högtid i Eskelhem
- Det är roligt att de vill komma. Jag tror att det finns något genuint i det här, man vill se var mjölken kommer från. Det är också många barn här. Barn och djur hör ihop. När man ser "Vi i ettan" i GT så säger väl en tredjedel att de ska bli något som har med djur att göra. Även om det kan vara allt från delfinskötare till bonde, säger Gunnar Wolter.

De organiserade betessläppen har pågått sedan 2005, men i år har intresset varit rekordstort. Närmare 100 000 personer beräknas ha anmält sig till årets evenemang över hela Sverige. I år har det till och med varit tv-reklam på TV4 för att marknadsföra betessläppet.

- Jag har aldrig sett det förr, men jag har hört att det är kul, säger Yenny Sjölin från Hemse.

För sockenborna i Eskelhem är betessläppet en särskild högtid.

- Vi har 13 mjölkbönder i byn, så det är väldigt roligt att så många vill komma, säger Ulla Rogert.

- Det här är Sveriges motsvarighet till rodeo, säger Torgny Rogert.

Gunnar Wolter har 42 kor på sitt lantbruk och det innebär att gården inte tillhör de största gårdarna på ön.

- Trenden är att gårdarna blir färre och större, men vi klarar oss bra, säger Gunnar Wolter.

För omkring ett och ett halvt år sedan var tiderna kärva för mjölkproducenterna. Priserna var låga, men nu är det annorlunda. I dag ligger inköpspriset på mjölk på 3.45 kronor kilot plus moms (12,5 procent för mjölk). Och prognoserna pekar på stabila priser.


Planer för framtiden
- Jag planerar att fortsatta i den här omfattningen. Hur bra det går handlar lite om hur nytt och hur välskött företaget är, men vi klarar oss, säger Gunnar Wolter.

Intresset för att se hans kor är däremot på stark tillväxt. Förra året föranmälde sig 320 personer och 500 kom till gården.

Kotätt på Gotland

Gotland har många kor, här finns

21 840 kor och enligt Jordbruksverkets siffror är de allra flesta mjölkkor.

Kor för mjölkproduktion: 16 778

Kor för uppfödning av kalvar: 5 062

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om