Kostade 45 miljoner

Efter sju år och till en kostnad av 45 miljoner kronor läggs Gotsam ner. I slutet av 2008 ska verksamheten vara avvecklad i det gröna Gotsamhuset vid polishuset i Visby.
DIskussionen nu gäller hur utfasningen ska ske av samverkansprojektet och hur fortsättningen ska bli med infasning av ett nytt myndighetssamarbete.

Gotland2007-09-01 06:00
- Det är inte fråga om 45 miljoner kastade i sjön. I alla fall inte om det händer änder en stor katastrof. Tack vare Gotsam har vi på Gotland den bästa krishanteringen i Sverige. Alla myndigheter är överens om en fortsättning på samarbetet. Fågan är bara hur hur det ska ske.
Det säger Åke Fagelberg, projektledare för Gotsam, nu med uppdrag att svara för såväl avveckling av försöksverksamheten som utveckling med riktlinjer för samverkan mellan myndigheterna. Han ser ingen dramatik i nedläggningen av Gotsam.
- Vi har haft en försöksverksamhet i ett projekt som nu avslutas. Visst hade jag hoppats på en fortsättning med ett permanent Gotsam. Den gotländska modellen för krishantering är något som borde få fortsätta och spridas vidare.

Samordning
Samverkansprojektet Gotsam på Gotland läggs alltså ner i december 2008. Projektet har syftat till att samordna myndigheternas arbete vid kriser och katastrofer och under sju år har verksamheten byggts upp med 45 miljoner kronor i budget.
I jämförelse är summan ungefär densamma som kostnaderna för den nya röntgenavdelningen när den byggdes på Visby lasarett. Drygt dubbelt så mycket blev kostnaderna när de beräknades för kongresshallen.
För 2006 var Gotsams driftbudget sex miljoner och samma år flyttade den nya sjöcentralen in, till en ytterligare kostnad på tio miljoner kronor, i permanenta lokaler i direkt anslutning till polishuset i Visby och Gotsams lokaler.

Sambandscentrum
För nästa år var planerna att bygga upp ett sambandscentrum i vardag för krishantering med vision om ett permanet Gotsam som ett ledande samverkanscentrum för krishantering genom kunskapscentrum.Efter 2008 har Gotsam beräknats behöva en årlig budget på mellan tre och fem miljoner kronor.
Det har kostat att bygga upp verksamheten med teknisk utrustning och till detta kommer kostnader för övningar, drift, projektledning och lokalkostnad.Problemet nu är finansieringen efter 2008. Myndigheterna ser inget betalningsutrymme inom befintliga ramar. Det saknas helt enkelt pengar och varken staten eller polisen, försvaret, kustbevakningen, länsstyrelsen eller kommunen vill bidra till verksamheten.
Med uppdrag från regeringen har Gotsam skapats för att hantera allvarliga olyckor och kristillstånd på ön.
Avsikten med projektet har varit att under en prövoperiod samordna fem myndigheters resurser. Dessa har varit länsstyrelsen på Gotland, Gotlands kommun, Polisen, försvarsmakten och Kustbevakningen, samt tidigare också tullen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!