Region Gotlands revisorer har låtit revisorsföretaget PwC granska ett antal av regionens konton som man bedömt kan innehålla "förtroendekänsliga och ledningsnära" poster. Det handlar om fakturor och kvitton som rör resor, representation och konsulttjänster.
Av revisorernas kontroll framgår det att kostnaderna för dessa poster har ökat med cirka 13,6 miljoner kronor sedan 2017. Framför allt är det kostnaderna för konsulttjänster som "ökat betydligt", skriver revisorerna. Mellan januari och november 2017 var regionens utgifter för konsulttjänster drygt 41,5 miljoner kronor. Samma period, 2019, hade den siffran ökat till närmare 51 miljoner kronor. Enligt PwC utgörs cirka 61 procent av kostnaderna av läkar- och vårdkonsulter, samt övriga konsulter som omfattas av bland annat arkitekter och tekniska konsulter.
Även kostnaden för resor har ökat enligt revisorerna. 2017 redovisas resekostnader för närmare 19,5 miljoner kronor. 2019 var den siffran närmare 22,8 miljoner kronor.
Av alla fakturor som bokförts på konton som kan innehålla förtroendekänsliga och ledningsnära transaktioner har revisorerna genomfört 64 stickprover för att kontrollera om rätt underlag som syfte och deltagarförteckning bifogats. Man har även kontrollerat kontering, om korrekt momsavdrag gjorts samt att fakturorna attesterats på rätt sätt. Resultatet av granskningen är inte helt tillfredställande enligt revisorerna. I en sammanfattande bedömning skriver de att Regionstyrelsen och nämndernas interna kontroll inte är tillräcklig i alla delar.
I sju fall saknade de granskade fakturorna ett syfte. I nästan hälften av desamma saknades en deltagarförteckning eller uppgifter om deltagare. I två fall har felaktigt momsavdrag gjorts och sju fakturor bedöms felkonterade, där bland annat personalrepresentation konterats som extern representation. Revisorerna har även noterat att fyra fakturor attesterats av en person som själv deltagit eller konsumerat varan eller tjänsten.
Det är inte första gången regionens revisorer påtalar bristerna. Redan 2016 gjordes en likadan kontroll. Därför uppmanar man nu återigen Regionstyrelsen att införa en rutin och vill denna gång ha ett svar på vilka åtgärder som kommer att vidtas för att åtgärda bristerna senast den 30 april i år.