Kostnaderna för läke- medel fortsätter att öka
Läkemedelskostnaderna på Gotland ligger fortsatt på en hög ökning. Det fram går av siffrorna för årets fem första månader jämfört med samma period ifjol. Ökningen ligger på 10,6 procent eller i pengar räknat, cirka sex miljoner kronor. Vi blir äldre och vi går mer till doktorn. Det skrivs alltså ut mer medicin. Det är detta som står för den största delen av ökningen.
Som GA kunde berätta i våras så visade redan de första månaderna på året kraftigt höjda kostnader och dessa ligger på en fortsatt hög nivå enligt siffrorna för de fem första månaderna. Trots flera kampanjer så ligger Gotland i topp i landet när det gäller kostnadsökningar för receptbelagda läkemedel.
Den senaste kampanjen, där vi gick ut till hushållen, har dock inte slagit igenom ännu. Folk har oftast recept på ett år, så resultat av den kampanjen går inte se efter bara två månader, säger Lena Idman.
Den största kostnadsökningen i pengar räknat gäller mediciner mot cancersjukdomar. Här finns nya och dyrare läkemedel. Kostnadsökningen ligger på två miljoner kronor.
<span class=MR>Nervmediciner</span>
Mediciner som gäller sjukdomar som har med nervsystemet att göra har ökat med 1,6 miljoner kronor. Även här finns nya och dyrare preparat för patienter med epilepsi och Parkinson. I den här gruppen mediciner ingår också antidepressiva läkemedel, där förskrivningen har ökat kraftigt.
En tredje grupp gäller olika hjälpmedelsartiklar för patienter med diabetes eller stomi. Här är kostnadsökningen procentuellt störst, 21,3 procent. Andra mediciner som har ökat gäller hjärtsvikt och för högt blodtryck.
<span class=MR>Magmediciner</span>
Sedan finns förstås magsårspatienternas mediciner som Losec och Lanzo, där den senare medicinen förs fram som ett alternativ för att få ner kostnaderna. Men trots en bra förskjutning från Losec till Lanzo, så har kostnaderna ökat även här.
Vi har en hög kostnadsökning men vi ligger inte högst i landet när det gäller läkemedelskostnader. Vi börjar dock krypa uppåt på den listan och kanske ligger vi på mitten nu, säger Lena Idman.
Av kostnaden för receptbelagda mediciner så betalar Gotlands kommun 80 procent medan patienterna får betala 20 procent. Kommunens kostnad för de första fem månaderna förra året var dryga 44 miljoner kronor och för samma period i år, dryga 50 miljoner kronor. Det motsvarar alltså en ökning med 10,6 procent.
Om vi i läkemdelskommittén inte hade genomfört våra kampanjer, så kanske siffran hade legat på 20 procent, säger Lena Idman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!