Kostsamma kvadrat på uteserveringarna

Nu dukas de fram igen, Visbys uteserveringar. Möjligheten att kisa mot solen över en kopp kaffe eller en öl kostar dock - alldeles för mycket, enligt krögarna.

Förbereder sig. Lars Nisser är ny delägare till gamla Skeppsbron Visby hamn. I går passade han på att skruva upp räcken till uteserveringen, som i år uppges kosta krogen omkring 100 000 kronor.

Förbereder sig. Lars Nisser är ny delägare till gamla Skeppsbron Visby hamn. I går passade han på att skruva upp räcken till uteserveringen, som i år uppges kosta krogen omkring 100 000 kronor.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2009-04-09 04:00
För att få sätta upp en uteservering krävs tillstånd från kommun och polis och rutiner och taxor ser olika ut på olika håll i landet. Stockholms stad har exempelvis precis beslutat att man från och med i år kan få treåriga tillstånd för uteservering. På Gotland ges tillstånd per säsong, i år 20 april-31 oktober.

Billigare för kaféer
För den perioden betalar krogar med serveringstillstånd för alkohol runt 800 kronor per hyrd kvadratmeter, medan exempelvis kaféer betalar ungefär halva taxan.
För Bolaget på Stora torget innebär det, enligt delägaren Johan Strömberg, en årlig faktura på 80 000 kronor. Alldeles för mycket, tycker han.
- Man måste ju titta på i vilken stad vi bedriver verksamhet. Vi får exempelvis betala mycket mer än i Malmö, där tillståndet gäller en längre period och man har ett helt annat befolkningsunderlag. Att då lugga oss på mer pengar än de får betala, det tycker jag inte är snällt.
Johan Strömberg är en av flera krögare GA talat med som säger sig i flera år ha påtalat för kommunen att taxan är för hög.
- Vi har försökt föra en debatt, men det känns som att de har lyckats gräva fram två kommuner som har högre avgift, Vaxholm och Stockholms innerstad, och utifrån det lagt sig på vad man tycker är en lagom nivå. Våra politiker tittar på uteserveringarna och tänker att "där måste de tjäna jättemycket pengar!".
Johan Strömberg menar dock att den faktiska högsäsongen inte är mer än sex veckor lång.

Öppnar tidigare
Trots kritiken mot avgiften har Bolaget - liksom Munkkällaren och det i går premiäröppnade kaféet Milagro -  i år sökt och fått dispens för extra tidig uteservering. Möblerna plockades ut i går och för de två extra veckor det blir, får krögarna betala 100 kronor per kvadratmeter.
- Det är ju trevligt att ha uteservering under för- och eftersäsong också. Både gotlänningar och turister vill ha det och det är en del av Gotland - men det är ingen omsättning att tala om. Man börjar ju med 80 000 minus. Det är svårt att tjäna igen, men vi gör så gott vi kan, säger Johan Strömberg.
I Visby hamn var det i går eftermiddag bara Glassmagasinet som öppnat sin uteservering.

"För dyrt"
Utanför grannkrogen - förr Skeppsbron, nu Kalas mat och catering - stod dock Lars Nisser och förberedde sig med att skruva upp räcken i solen. På plats fanns också förre ägaren Ted Blåhed, som konstaterade att den stora uteserveringen kostar omkring 100 000 kronor per säsong.
- Alldeles för dyrt! tyckte han och fick medhåll av Lars Nisser:
- 200-300 kronor kvadraten vore mer rimligt.
Kalas kommer fram till midsommar att ha sin uteservering öppen enbart för beställningar. De flesta av de krogar och kaféer GA talade med under onsdagen, planerar att öppna sina uteserveringar i mitten av maj.

Fotnot: GA sökte i går kommunens tillståndshandläggare för kommentar, dock utan resultat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!