Pressade lantbrukare tvingas ställa om i krisens spår

De gotländska lantbrukarna pressas från många håll. Framför allt är det ökade kostnader där energipriserna är den tuva som riskerar att stjälpa hela lasset.

De gotländska lantbrukarna pressas från många håll just nu. Oron är stor i leden inför framtiden med bland annat ökande energipriser.

De gotländska lantbrukarna pressas från många håll just nu. Oron är stor i leden inför framtiden med bland annat ökande energipriser.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gotland2023-03-14 17:15

Inflationen, räntorna, foderpriser och skenande kostnader för frakten till och från Gotland är några av de mörka moln som lantbrukarna ser på himlen just nu. Men ovanpå det också energipriserna naturligtvis, kostnaden för el och drivmedel.

De höga elpriserna och inte minst den stora osäkerheten kring utvecklingen på energimarknaden lockade många åhörare till Hemsegården när Landshypotek Bank bjöd in till en energidag med föredrag om allt från solceller, klimatklivet och det högaktuella ämnet biogas på torsdagen.

undefined
Mjölkbonden Mats Ekströms elräkningar har fördubblats de senaste åren.

Mats Ekström, mjölkbonde med 300 kor på gården i Lojsta, var en av alla besökare. Till skillnad från flera andra i publiken har han inte bundit priset på sin el. Han uppskattar att gårdens elkostnader därmed har fördubblats de senaste åren. 

– Förra året ökade kostnaderna för elen med 350 000 kronor. Det motsvarar en heltidsanställd. I år räknar jag med att elen kommer att bli en halv miljon kronor dyrare jämfört med för ett par år sedan, säger han.

Hur tänker du kring framtiden, är solceller ett alternativ för att få ner kostnaderna?

– Jag är öppen för flera olika alternativ, men på det stora hela handlar det om att politikerna måste tillse att vi får långsiktiga och vettiga spelregler, säger Mats Ekström.

undefined
Henrik Ahlsten från Alva har bundit sitt elpris, men vill passa på och lära sig mer om alternativa energikällor.

Henrik Ahlsten driver en nöt- och ägg-gård, samt växtodling och numera svampodling i Alva. Han har bunden el i ytterligare ett par år.

– Vi har inte påverkats så mycket ännu, men kan komma att påverkas när det bundna priset löpet ut, så jag vill lära mig mer om olika alternativ.

Vilket energislag funderar du på? 

– Jag funderar på en solcellsanläggning och pyrolyspanna. Men det är mycket teknik att sätta sig in i, säger han. 

Även om den småskaliga gårdsnära produktionen av biogas inte slagit igenom på Gotland ännu så är förutsättningarna goda på ön och för att inspirera hade Dan Waldemarsson, lantbrukare och nötköttsproducent från Habo – ett par mil norr om Jönköping – bjudits in.

Sedan drygt tio år tillbaka driver han en uppmärksammad biogasanläggning hemma på gården. Förutom gödsel från de egna 350 korna matas anläggningen med fettavskiljarslam från storkök. Ungefär två tredjedelar av elen som han producerar säljer han och värmen som uppstår från elproduktionen värmer grannens stora växthus med ekologiska tomater. I samarbete med ett företag pågår det nu också utveckling av produktion av flytande biogas på gården.

undefined
Dan Waldemarsson berättade om sin biogasanläggning i Habo norr om Jönköping.

I början när det ännu var hyfsat låga elpriser var det mest röda siffror i bokslutet, berättar Dan Waldemarsson, men förra året blev det positivt resultat. 

Det han inte anade när han för ett par månader sedan fick en inbjudan till Gotland för att berätta om sin biogasproduktion var att en färsk EU-dom plötsligt vänt upp och ner på förutsättningarna för svenska biogasproducenterna. Enligt domen har EU-kommissionens tidigare beslut om att låta Sverige skattebefria biogas ogiltigförklarats.

– Beskedet var en pungspark för att tala ren svenska, säger Dan Waldemarsson och fortsätter:

– Nu går anläggningen back med 3 000 kronor per dygn. Det här måste bara lösas.

Också den tidigare gotländske riksdagsledamoten Lars Thomsson (C) och hans partikamrat Johan Malmros har reagerat starkt på EU-domen och kräver att "S- och M-styret på Gotland måste agera".

– Det här skickar felaktiga klimatsignaler. Förnyelsebar energi ska inte beskattas, säger Lars Thomsson i ett uttalande.

Skattebefrielse av biogas

Sommaren 2020 godkände EU-kommissionen en tioårig förlängning av Sveriges skattebefrielser för biogas, vilket krävs då det räknas som statsstöd. Kommissionens godkännande överklagades dock till tribunalen, EU-domstolens första instans, som upphävde besluten.

På regeringens hemsida står det att; regeringen kommer att arbeta aktivt med EU-kommissionen för att så snabbt som möjligt uppnå fortsatt skattebefrielse med så stor rättssäkerhet för branschens aktörer som möjligt. 

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!