Från i mars i år ändrades avgiftssystemet för djur som lämnas till slakt. Gotlands Slagteri AB menar att det gett orimliga kostnader för öns köttproducenter. Under fredagen lät branschorganisationerna Svenska Köttföretagen och Svensk Fågel, som tillsammans representerar 96 procent av all slakt, meddela att de lämnar samarbetet med staten i avgiftsutredningen.
Branschföreträdarna skriver gemensamt att diskussionerna med regeringen och myndigheten, det vill säga Livsmedelsverket är fruktlösa. "Kostnaderna placerar Sverige i ohotad EU-topp" skriver de gemensamt.
Fredrik Sundblad, platschef och inköpschef på Gotlands Slagteri AB framhåller att det nya avgiftssystemet slår mot ett slakteri, som i jämförelse varken tillhör de största eller de minsta:
– Det har blivit avgiftshöjningar på över hundra procent för alla djurslag sedan förändringen infördes, säger han och fortsätter:
– Vi är också kritiska mot att avgiftssystemet inte är transparent. Jag tycker markeringen som branschen nu gör med att lämna utredningen är bra, den behövs.
Olof Ahlby är grisuppfödare och skogsägare i Vänge och brukar lämna i runda tal sex tusen grisar till slakt på Gotlands Slagteri AB varje år.
– Avgiften har tidigare varit ungefär 140 000 kronor. Nu har den blivit cirka 280 000 kronor. Det är pengar som kunde använts till produktiva investeringar. Jag tycker det är konstigt med ett system som slår så olika mellan länen. Gotland drabbas till exempel mycket mer än Kalmar.
Fredrik Sundblad redovisar uträkningar som visar hur avgiftshöjningarna slår för uppfödade av lamm, nöt och gris. Till exempel får en nötuppfödare som lämnar 600 djur betala 102 000 i stället för 46 000.
– I förlängningen drabbar det också slakteriet, säger Fredrik Sundblad.
Områdeschefen för Livsmedelsverket kontroll, Eiríkur Einarsson, påpekar det tidigare systemet inte längre var förenligt med EU:s regler.
– Det tidigare byggde på en avgift per djur. Nu är modellen baserad på nedlagd arbetstid i timmar. Kostnaderna tas ut där de uppstår.
Han ifrågasätter inte att det fått den effekt Gotlands Slagteri AB uppger.
– Men det är ett nollsummespel. De totala avgifterna för kontrollen har inte ökat. Och systemet är temporärt. Det var på vårt initiativ som utredningen skulle ske i samråd med branschen. Jag beklagar att de lämnat, men arbetet i utredningen fortsätter, avslutar han.