Hemma hos småbarnsföräldern och jägaren Ronja Roodakker i Visby, är köttråvaran vardagsmat. Hon lägger hellre rådjursfärs i stekpannan än till exempel nöt, när det vankas köttfärssås – eller fredagstacos.
Som jägare med egen, arrenderad, mark så skjuter hon en hel del rådjur. Precis som för många andra jägare fylls frysen ganska snabbt.
– Vi har kött så det räcker året om, för hela släkten. För egen del föredrar jag mest färs, eftersom det är enkelt och vi har barn, säger Ronja Roodakker.
Hon skulle vilja att fler får upp ögonen för råvaran.
–Rådjur förknippas nog med lyx och att det är svårt att tillaga. Men det behöver inte vara komplicerat. Jag önskar bara att det skulle kunna bli mer tillgängligt för fler.
Hon ser mycket positivt på initiativ som den kommande rådjurshelgen, men att det skulle vara lite trist om det inte blir någon slags fortsättning.
– Öns jägare skjuter så pass mycket rådjur att de skulle kunna förse alla äldreboenden med kött hundra gånger om. Jag hoppas att man kan komma på någon bra lösning för att fler ska få tillgång till rådjurskött. Man får tycka vad man vill om alla rådjur på Gotland, men de finns här och då kan vi lika gärna göra något bra av det. Vi har en hel skog fylld av kött. Djuren har växt upp på ett naturligt sätt och vi vet hur djuren haft det, säger Ronja Roodakker.
Under rådjurshelgen, 13-14 november, kommer hanteringen av djuren och köttet att ske på ett organiserat och säkert sätt, berättar Hans Olsson, ordförande i Jägareförbundet på Gotland. När rådjuren styckats och paketerats, kommer de att skänkas till Region Gotlands äldreboenden på ön, samt Visby lasarett.
– Vi vill göra det möjligt för fler att prova rådjurskött och lyfta fram det som något positivt, säger Hans Olsson.
Även han hoppas på att det i framtiden kan serveras gotländskt rådjur i det offentliga köket. Region Gotland, som är den stora samarbetspartnern till rådjurshelgen, har sedan en tid vildsvin på menyn. Men hur planerna ser ut framöver är till synes oklart.
"Vi har en bra dialog med lokala leverantörer kring närproducerade livsmedel och ser det som positivt att även framåt i upphandlingsarbetet fortsätta se på hur möjligheter kan skapas för mer viltkött på menyn", skriver Jenny Malmborg på regionens måltidsavdelning i ett mejlsvar till redaktionen.