Kraften har delat socknen
Besvikelsen är stor, mycket stor bland de personer som under flera år fört en kamp mot vindkraftverken i Kulleparken i Havdhem i allmänhet och mot vindkraftverket Huldai synnerhet.Besvikelsen gäller givetvis gårdagens beslut i byggnadsnämnden att bevilja bygglov för vindkraftverket.
regeringsrätten och alla andra myndigheter, säger en av
kritikerna.
Jag har helt mist förtroendet för allt vad myndigheter heter efter det här, säger Helge Pettersson, en annan av
motståndarna.
Vad skall de klagande grannarna göra nu?
Vi ger oss inte, säger Helge Pettersson.
Han är den ende av de vi talar med som inte har något emot att hans namn figurerar i en artikel. De övriga vi pratar med redogör gärna för sin syn på "fallet Hulda", men vill inte bli namngivna.
Den gemensamma nämnaren i tyckandet är förvåningen över att byggnadsnämnden kan ta upp ett fall till förnyad prövning när regeringsrätten avkunnat en dom i ärendet.
Det är åt h-e, säger en kvinna.
Det har varit många turer kring detta vindkraftverk. Det kanske är på sin plats med en kort resumé.
- 6 september 1995: Byggnadsnämndens arbetsutskott ger bygglov för Hulda på fastigheten Bols 2:1 i Havdhem
- 17 april 1996: Bygglov lämnas för ändrad höjd.
- Beslutet överklagas till länsstyrelsen.
- 9 oktober 1997 Länsstyrelsen bifaller överklagandet och upphäver byggnadsnämndens beslut om bygglov.
- Länsstyrelsens beslut överklagas.
- 20 juni 2001 : Regeringen avslår överklagandet.
- Siral System &co AB ansöker om rättsprövning
- 13 juni 2002: Regeringsrätten förklarar att regeringens beslut skall stå fast. Det betyder att länsstyrelsens beslut att upphäva bygglovet gäller. Hulda har inget lov längre. Byggnadsnämnden beslutar att hon skall bort före 10 december 2002.
- Ryftes Energi & Förvaltnigs AB , som äger vindkraftverket, lämnar in en ny ansökan om uppförande av vindkraftverk på fastigheten Bols 2:1 i Havdhem
-21 maj 2003: Byggnadsnämnden beviljar bygglov, sedan Hulda modifierats och ansetts klara bullergränsen.
Det är den principiella gången för ärendet, där det också funnits många stickspår.
Ägaren har sett till att göra ändringar i verket för att få det godkänt. Man har exempelvis justerat rotorbladens vinklar för att minska bullret. Genomförda bullermätningar har visat att man kommer under satta gränsvärden.
Grannarna kan inte märka att bullret har minskat. Det har samma störande inverkan som tidigare.
Det är en spridd uppfattning att bullret inte måste vara som värst närmast verken. Det finns folk som bor mer än en kilometer från närmaste verk och som tycker att det låter som ett ständigt brusande vattenfall. Även på så långt håll uppfattas vindkraftparken som ett störande inslag i landskapsbilden.
Ännu har grannarna inte hunnit samla sig till någon gemensam aktion, men Helge Pettersson är övertygad om att det blir en sådan i någon form. Han har tidigare varit engagerad när det gäller namnunderskrifter på protester och vet vart han skall gå.
Fallet Hulda och Kulleparken har delat bygden i två läger. Alla hälsar inte på alla längre och osämjan har spritt sig och påverkat exempelvis det kyrkliga livet. Det talas också om hotfulla telefonsamtal. Det talas också om ett speciellt samtal med ett mycket allvarligt hot.
Man får tänka på att en del gillar när det blåser och att andra inte gillar det, påpekar en person.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!