Kraftig minskning av antalet gymnasieelever
Eftersom elevunderlaget för gymnasiet minskar under de kommande åren, ser den nyinrättade gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden över hur de ska minska sina lokaler.
Minskning . I dag är det 2 500 elever i de gotländska kommunala gymnasieskolorna. Inom tre år kommer antalet att minska till 2 100. arkivFoto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
I dag är det 2500 elever i de gotländska kommunala gymnasieskolorna. Inom tre år kommer antalet att minska till 2100 elever.
Minskningen i elevunderlag kan innebära att kommunen gör sig av med en del av gymnasieskolans lokaler.
Minskar lokaler
- Vi har en del paviljonger på Säveskolans tomt som vi kommer att göra oss av med i första hand, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Stefan Wramner.
Kommer ni att behöva säga upp några lärartjänster?
- Det är för tidigt att säga det nu, säger Stefan Wramner. De närmaste åren kommer det nog att bli en minskning av amtalet lärare, men vi hoppas kunna lösa det genom pensionsavgångar eller visstidsanställningar som inte förlängs.
Dramatisk tid
- Det är en dramatisk tid som ligger framför oss. Mellan 2012 och 2013 kommer vi att tappa ett underlag på flera hundra elever, säger utbildningschefen Jan Holmquist.
Han menar att den nya nämnden som handhar gymnasiet, folkhögskolan och komvux skapar nya möjligheter att planera verksamheten.
Samarbete med Hemse
- I vissa fall kommer de olika formerna att kunna samverka. Ett exempel är att antalet sökande till hantverksprogrammet med inriktning textil är för litet för att starta ett gymnasieprogram. Därför ska vi i höst köra ett samarbete med folkhögskolan i Hemse, dit de här eleverna kan ta sig några tillfällen i veckan för att få de lektionerna.
Jan Holmquist kan också tänka sig samverkan kring vissa utbildningar där vuxenstuderande och gymnasieelever kan läsa hela utbildningen tillsammans.
- Vi vill titta förutsättningslöst på att göra effektiviseringar, och det kan nog också vara bra för vissa elever att läsa tillsammans med vuxna på till exempel folkhögskolor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!