Byggföretagens nya rapport visar att bostadsbyggandet runt om i landet sjunkit från cirka 38 500 påbörjade bostäder, till 25 500 från i höstas till nu. Det har inneburit en halvering av bostadsbyggandet på bara ett år.
Allra värst verkar det vara i storstadsregionerna, där investeringarna i bostäder, lokaler och anläggningar i exempelvis Stockholm har minskat med 18 procent. Det verkar vara de stigande räntorna som är den stora bidragande orsaken till byggbromsen. Nu befaras det på många delar i landet en stor varselvåg till följd av detta. Men hur ser situationen ut på Gotland?
Enligt Byggföretagens regionala statistik för ön går det ännu inte att se en minskning, snarare verkar det varit tvärtom. 2022 ska ha varit ett riktigt rekordår, där mer än dubbelt så många bostäder påbörjades i fjol än under 2021.
– Det är både byggandet av flerbostadshus och småhus som ökat och även fritidshusbyggandet som är en stor del av bostadsbyggandet på Gotland som satte nya rekord ifjol, säger Emil Flodin, analytiker på Byggföretagen.
Däremot verkar framtidsutsikterna inte se lika ljusa ut.
– Vår prognos däremot är att nybyggandet av bostäder kommer halveras i riket detta år och Gotland kommer inte vara opåverkade, vi bör se ett kraftigt minskat bostadsbyggande även på Gotland under det här året, säger Emil Flodin.
Enligt uppgifter från Byggföretagen kan man se att prognosen för 2023 visar att utvecklingen av investeringsnivåerna för bostäder, lokaler och anläggningar totalt kan komma att minska från 3 058 000 miljoner kronor till 2 543 000 miljoner kronor. Det motsvarar en total minskning med 17 procent.
Än så länge har de gotländska byggföretagen inte märkt av någon större skillnad. Cecilia Daun, vd på Arriba, menar att de än så länge varit väldigt förskonade.
– Det byggs mycket inom försvaret ute i Tofta, det sysselsätter flera byggbolag och anställda. Region Gotland har även kommit ut med flera nya projekt och det är fortsatt flera jobb från förvaltare av bostadsrätter, som underhållsbehov, exempelvis stambyten och takbyten. Så just nu är det inget vi märker av, säger hon och fortsätter:
– Det vi däremot har kunnat se är att antalet nya projekt med byggande av flerfamiljshus har minskat. De som tidigare har investerat i detta, har kanske mer svårt att få ihop det nu, därav minskningen. Det är väldigt synd att det mattats av, då det verkligen behövs fler flerfamiljshus på ön.
Nybergs entreprenad och Visbygg har inte heller de märkt av några större förändringar.
– Just nu har vi fullt med pågående projekt fram till årsskiftet. Men det klart att det har ju kommit in mindre förfrågningar av nya projekt, säger Thomas Olsson, vd på Nybergs Entreprenad som även är ordförande i Gotlands Byggmästarförening.
– Vi har som det ser ut nu fullt med jobb för de närmsta 1,5 åren. Så det är mer att det inte skramlar med lika mycket jobb i inkorgen längre. Tidigare hade vi ungefär två förfrågningar i veckan om fritidshus, men nu har det varit cirka två till tre i månaden, säger Martin Jansarve, vd på Visbygg.
Inte heller har byggföretagen än så länge behövt varsla någon.
– Vi hade ett mindre varsel vid årsskiftet, men det berodde på andra interna anledningar. Annars finns det i dagsläget en hög sysselsättning på ön där projekt dras igång som planerat, säger Cecilia Daun.
–Som det ser ut framöver så har vi inga planer på att minska personalstyrkan inom överskådlig tid, säger Thomas Olsson.
Hur ser ni på utvecklingen framåt?
– Det kan ju bli så att planerade projekt pausas för att det blir för dyrt för aktören, så det klart att man känner en oro inför en eventuell minskning längre fram. Men nu fortsätter Försvarsmakten att utöka vilket ger stor effekt för ön, så det är positivt, säger Cecilia Daun.
– Allt är beroende av om Riksbanken höjer räntan, vad bankerna gör och vad investerare tänker göra. Vi kommer få försöka anpassa verksamheten efter hur utbudet kommer se ut, men det klart att vi är oroade över vad som kommer hända, säger Thomas Olsson.
– Det vi gör nu är att vi försöker skala ner omkostnaderna ganska rejält. Priserna på byggmaterial har ökat mycket, så där märker man ju att marginalerna blivit sämre. Vi ser om vårt hus och försöker hålla i utgifterna så gott det går, säger Martin Jansarve på Visbygg.