Kraftig minskning av inbrott på Gotland

Antalet anmälda inbrott på Gotland är betydligt färre hittills i år jämfört med samma tid förra året. "Vi upplever också att frekvensen är lägre", säger Patrik Romehed vid Polisen på Gotland.

Antalet anmälda inbrott har mer än halverats hittills i år jämfört med förra året.

Antalet anmälda inbrott har mer än halverats hittills i år jämfört med förra året.

Foto: Jonas Ekströmer/TT/Arkiv

Gotland2019-10-11 16:04

Under de tre första kvartalen förra året så anmäldes hela 50 stycken inbrott på Gotland, enligt ny statistik som Hem&Hyra sammanställt. För motsvarande period i år är siffrorna betydligt lägre då endast 23 stycken inbrott anmälts mellan 1 januari och 30 september. Statistiken bekräftas även av den bild som polisen har när det gäller antalet inbrott på ön hittills i år.

– Jag upplever också att frekvensen är lägre i år. Jag vill tro att det beror på att polisen gör ett bra arbete i kombination med att medborgarna fått upp uppmärksamheten för problematiken med inbrott, säger Patrik Romehed, yttre befäl vid Polisen på Gotland.

Förra året drog en stor inbrottsvåg fram över Gotland i slutet av sommaren. Främst var det bostäder i Visby som drabbades. Patrik Romehed tror att den uppmärksamhet som blev kring den stora mängden inbrott är en faktor till att så få anmälningar kommit in i år.

– Det kan absolut hänga ihop med förra året. Folk fick nog upp uppmärksamheten när det gäller inbrott, och i och med det har grannsamverkan blivit bättre på många ställen.

Samtidigt som antalet anmälda inbrott gått ner så ser polisen en annan trend när det gäller brottslighet.

– Vi ser en tendens till att det stjäls fler olåsta saker som folk har på tomten. Därför råder jag allmänheten att ha en god grannsamverkan och inte ha saker av värde på tomten som är olåsta, då dessa är väldigt lätta byten, säger Patrik Romehed.

Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!