SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) har undersökt hur pandemin påverkat vården, både den planerade och den oplanerade. På Gotland minskade besöken inom primärvården med över 40 procent mellan februari och april. Det är i nivå med riksgenomsnittet.
Besöken vid akutmottagningen vid Visby lasarett minskade med nära 15 procent perioden januari– juni, jämfört med tidigare år. Region Gotland har i en egen undersökning kartlagt sommaren vid akutmottagningen. Veckorna 25– 33 minskade besöken med 18 procent jämfört med föregående år.
Färre turister besökte Gotland under sommaren, vilket märktes vid akutmottagningen. Antalet besök av icke folkbokförda på ön minskade med 34 procent. För de folkbokförda på ön var minskningen nio procent.
Inom primärvården minskade antalet besök av patienter som ej är folkbokförda på Gotland med 40 procent under sommaren, jämfört med sommaren 2019. Mest minskade besöken vid vårdcentralerna i Visby.
Pandemin har dock lett till att en mängd operationer ställts in på Gotland. Hittills i år har det utförts 315 färre operationer än 2019, uppger Anna Andersson, som är chef för Visby lasaretts planeringsenhet, för P4 Gotland. Enligt henne är 70 procent av det som ställts in ortopediska operationer, vilket lett till att många fått smärtbehandling i väntan på operation.
Antalet inställda operationer är dock färre än vad man befarade, och andelen är lägre än i många andra sjukvårdsregioner.