I hela landet märks en nedgång i antalet gymnasieelever som skolkat. Andelen som fick studiebidraget indraget senaste läsåret är det lägsta på tio år, visar färska siffror från CSN (Centrala studiestödsnämnden).
På Gotland är minskningen kraftig. Läsåren 2018/2019 och 2019/2020 var Gotland det län i landet där högst andel av eleverna blev av med studiebidraget på grund av otillåten frånvaro. 2019/2020 var det 12,1 procent (220 elever).
För det senaste läsåret är siffran 5,3 procent. 95 elever fick indraget studiebidrag. Gotland är inte längre sämst, utan ligger i mitten bland länen.
Peter Engberg, analytiker vid CSN, förklarar nedgången med den distansundervisning som infördes i mars 2020 som en följd av pandemin.
– Vi har samma förklaring som CSN. Även på Gotland kan nedgången för ogiltig frånvaro förklaras med distansundervisningen, säger Lars Nordahl som är administrativ chef och t f rektor vid Wisbygymnasiet.
Pandemin har alltså inte bara varit negativ?
– Nej, vi har lärt oss massor. Mentorerna har fått ett ökat ansvar. När eleverna suttit på distans har det blivit viktigare att fråga hur de mår. Den mellanmänskliga delen är viktig, säger Lars Nordahl.
Hur har eleverna klarat studierna när undervisningen varit på distans?
– När vi ser på de som gick ut trean så har inte påverkan varit så stor som vi befarade. Däremot måste vi vara uppmärksamma på de som började ettan. De kom ju rakt in i pandemin. Vi försöker kompensera det med extra undervisning i sommarskola, säger Lars Nordahl.
Wisbygymnasiet räknar med att återgå till undervisning på plats när höstterminen startar. Erfarenheterna av distansundervisning är dock så goda att Region Gotland lämnat in en ansökan till Skolinspektionen om att få bedriva undervisning på distans även när pandemin är över.
– Ansökan gäller en klass eller grupp på samhällsprogrammet. Det är lättast att börja där, säger Lars Nordahl och tillägger:
– Det blir ingen distansundervisning nästa läsår. Vi har ansökt om att få börja läsåret 22/23.
Distansundervisning passar de som tycker miljön i klassrummen är för högljudd och stökig, och att det blir svårt att koncentrera sig. Hemma kan de få studiero, men Lars Nordahl påpekar att distansundervisning inte passar alla:
– Nej, bor man i en stor familj och det är trångbott är det kanske bättre att ha undervisningen i skolan.