- Det är inte bra; det är en utveckling vi måste hålla koll på, säger Svenska Spels pressinformatör Johan Söderkvist.
Utvecklingen inom spelmarknaden är något som skapar oro inom Svenska Spel; de som nyttjar företagets olika spel blir allt äldre - och allt färre.
Det har gjort att de pengar som företaget betalar tillbaka till statskassan, har minskat med över 480 miljoner kronor sedan 2007. Då låg resultatet på 5,247 miljarder kronor; för fjolåret är motsvarande siffra 4,766 miljarder - nästan en halv miljard lägre.
Unga vill ha mer
- Unga spelare i dag nöjer sig inte bara med en stryktipskupong; de vill ha något mer eller efterfrågar spel i andra kanaler eller distributionsformer, som nätcasinon. Och det är områden vi inte vill ge oss in i, konstaterar Johan Söderkvist, Svenska Spels pressinformatör.
Det finns, enligt pressinformatören, tre huvudorsaker till Svenska Spels stora tapp.
Ökad konkurrens från andra bolag.
En restriktiv tillståndsgivning för olika typer av spel.
Svenska Spels spelansvar.
Nära tio miljarder
Samtidigt måste det slås fast att Svenska Spel fortfarande är ett företag med en mycket god ekonomi. I fjol låg nettointäkterna från spel på drygt 9,6 miljarder kronor, varav alltså drygt 4,7 miljarder gick tillbaka in i statskassan.
Halvmiljardminskningen föranleder således inga akuta åtgärder, men kostnaderna kommer ändå att ses över.
- Precis som alla andra bolag måste vi bli mer kostnadseffektiva, menar Johan Söderkvist.
Måste anpassa sig
Vad det hela betyder för Svenska Spel som bolag, eller för Gotland, är för tidigt att säga.
- Vi måste anpassa kostymen efter omständigheterna - därmed inte sagt att vi är i stånd att varsla, säger Johan Söderkvist.
- Men utvecklingen är inte bra, så den måste vi ha koll på även om det i nuläget inte finns några indikationer på att vi måste göra oss av med folk.