Kraftig ökning av bedrägerier på Gotland

Antalet så kallade sociala bedrägerier på Gotland har på ett år ökat från 33 till 102 fall. Ofta är det äldre personer som drabbas.

Bedragare försöker luras genom att utge sig för att vara exempelvis polis, eller bankman. Ofta är det äldre personer som drabbas.

Bedragare försöker luras genom att utge sig för att vara exempelvis polis, eller bankman. Ofta är det äldre personer som drabbas.

Foto: Martina Holmberg / TT

Gotland2023-01-27 06:02

På Gotland har antalet bedrägerier genom social manipulation ökat kraftigt de senaste åren. Under 2021 utsattes 33 gotlänningar och året efter 102.

– Bedragare försöker ofta luras genom att utge sig för att vara någon annan. Var sunt kritisk när någon ringer, mejlar eller surfar och påstår sig vara exempelvis från banken eller polisen. Lämna heller aldrig ut personliga uppgifter som koder eller BankID, uppmanar Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott vid Stöldskyddsföreningen. 

Oftast är det äldre personer som drabbas.

– Under pandemin ringde bedragare och uppgav sig exempelvis komma från Vårdguiden: ”betala 50 kronor så får du vaccin”. De utnyttjar ofta det som sker just nu i samhället. Troligtvis kommer bedragarna att haka på även nu när elstödet ska betalas ut, säger Paul Pintér.

Brottsförebyggande rådet har delat in bedrägeri genom social manipulation i tre underkategorier; romansbedrägeri, investeringsbedrägeri och befogenhetsbedrägeri. 

Vid romansbedrägeri inleder gärningspersonen en kärleks­relation eller liknande relation med en person, genom fysisk kontakt eller via internet, i syfte att vilseleda personen till handling som innebär ekonomisk vinning för gärnings­personen. Det kan exempelvis ske genom att med olika förevändningar förmå personen att låna ut eller skänka pengar till gärnings­personen.

Vid investeringsbedrägeri vilseleder gärningspersonen och får offret att investera i något som inte existerar eller har lägre värde än utlovat.

När det gäller befogenhetsbedrägeri, som är den vanligaste formen av sociala bedrägerier, kontaktar gärningspersonen offret­ och utger sig för att exempelvis vara banktjänsteman på den utsattes bank. På så sätt förmår gärningspersonen offret att på olika sätt ge ekonomisk vinning till gärnings­personen.

Ofta sker bedrägerierna under stress.

– Man ringer seniorer och stressar dem, säger Paul Pintér. 

Gärningspersonen kan exempelvis uppge att han ringer från banken och att han ser att någon precis är på väg att föra över pengar från offrets konto och på så sätt lura till sig pengar. Bedrägeriet kan dessutom sedan fortsätta i ytterligare steg.

– När de blivit utsatta ringer bedragare nummer två och säger att han kan hjälpa dem. Det här är fruktansvärt, och vi ser att det här bara ökar, säger Paul Pintér. 

När det gäller romansbedrägerier kan de pågå under en lång tid innan förövaren ber sitt offer om pengar till exempelvis en resa för att kunna träffas eller till sin sjuka mamma, berättar Paul Pintér:

– Det är lätt att i kärlekens tecken låna ut pengarna. Det är så det går till, kärleken är blind ibland, säger han.

Det är inte bara på Gotland som antalet sociala bedrägerier ökat. Under 2022 anmäldes nästan 35 000 bedrägerier genom social manipulation, vilket är en ökning med 43 procent jämfört med året innan. Och enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har dessa brott ökat med 127 procent de fyra senaste åren.

För att stoppa utvecklingen arbetar Stöldskyddsföreningen intensivt för att nå ut och informera. 

– Var kritisk mot alla samtal som du själv inte påbörjat, säger Paul Pintér.

Vid minsta tveksamhet är hans råd att man lägger på luren och sedan på egen hand går in på företagets hemsida, letar rätt på telefonnumret och ringer och frågar om det verkligen är de som ringt. 

– Då vet man direkt om det är ett bedrägeri, säger han.

Så skyddar du dig

* Lämna aldrig ut privata uppgifter till någon som du inte känner.
* Ge aldrig någon okänd tillgång till din dator, installera aldrig någon okänd programvara.
* Logga aldrig in med ditt BankID på uppmaning från någon.
* Verkar en investering för bra för att vara sann, är det förmodligen så det är.
* Var alltid kritisk och skicka aldrig pengar till personer som du inte har träffat.
* Kontakta själv den myndighet, bank eller företag som avsändaren eller den som ringer påstår sig representera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!