Under fjolåret betalade länsstyrelsen ut 34 350 kronor i ersättning till åtta lantbrukare för djur som dödats av örnar. De var en ökning med nära 13 000 kronor mot 2019. De drabbade djurägarna är spridda från Grötlingbo i söder till Rute i norr, där problemen är störst.
– De två senaste åren har sett bättre ut än tidigare. Rabbisar är örnarnas basföda. Drabbas rabbisarna av myxomatos eller gulsot går örnarna på lammen i stället, säger Björn Ericsson som har länsstyrelsens uppdrag att besiktiga rivna djur.
I september genomförde öns fårbönder en manifestation. Med en rovdjursvaka ville man uppmärksamma problemet med ersättningen. För att få betalt måste djuren hittas och besiktigas, så att det kan fastställas att örnar dödat dem. Även räv och korp tar lamm, men det är bara örnar man får viltskadeersättning för.
Rovdjursvakan hölls på Claes Berglunds marker vid Risungs i Rute. Han är den som de senaste åren drabbats hårdast. Förra året fick han 17 000 kronor i ersättning för fyra lamm.
– Mörkertalet är stort. Vi har omkring 700 lammungar. När vi samlar in dem till pälsmönstringen i augusti ser vi hur många som saknas. Örnarna tog kanske 50-80 lamm förra året, tror Claes Berglund som värderar varje förlorat lamm till cirka 4 000 kronor.
Claes Berglund försöker skrämma rovfåglarna. En roterande triangel med glimmande speglar har fungerat bra. Men gården har stora marker, så försök att sätta cd-skivor direkt på lammen har också gjorts.
– Det var inte så lyckat. Lammen trasslade in sig i snår och skivorna ramlade av, berättar Claes Berglund.
Gotland har landets tätaste population med kungsörn. Inventeringen 2019 visade att 56 revir var besatta och att 24 häckningar lyckades. Målet för rovdjursförvaltningen, som riksdagen beslutat, är att minst 150 par ska lyckas med häckningen varje år för att populationen ska anses livskraftig. 2019 gjordes 266 lyckades häckningar.
Björn Ericsson har noterat att vissa örnar specialiserat sig på att ta lamm. Han har själv lamm på stora marker på Östergarnslandet, utan att vara drabbad. I Rute har Claes Berglund stora problem. Men trots det vill han inte se åtgärder i form av skyddsjakt.
– Nej, örnarna ska få finnas. Men vi borde få bättre ersättning för skadorna, men hur ett sådant system bör utformas har jag svårt att se. Man måste ju ändå hitta djuren och konstatera att de tagits av örnar.