"Det här är psykisk misshandel mot ett barn". Så tycker en person i sociala medier, när regionens krav blev kända.
Bakgrunden är de belastningsattacker som drabbade Region Gotlands IT-system i våras och som visade sig vara beställda av en tolvårig pojke.
Advokat Shantu Wahlgren, som företräder pojken, ansåg att skadeståndskravet på 2,7 miljoner kronor är helt orimligt.
Hon var inte ensam om den åsikten, visar det sig. Sociala medier svämmade över av kommentarer, sedan den höga summan tillkännagavs.
"Fruktansvärt att skuldsätta ett barn på det här viset", "hur mycket konsekvenstänk har en 12 åring ?!?", "ge grabben en chans här i livet, dra tillbaka kravet", "vidrigt av Region Gotland".
Detta är bara några exempel på den massiva ilska som riktas mot regionen i denna fråga.
Vissa debattörer är inne på att själva IT-systemen har visat sig vara för dåliga: "Det här är som att bygga ett hus av knäckebröd och sedan stämma någon helt annan när huset går sönder", skriver någon. Det finns dem som till och med anser att regionen bör vara tacksamma, att tolvåringen snarast har lärt dem en läxa.
Det finns även en och annan som anser att skadeståndskravet är rimligt. Men motståndet är klart mycket mer massivt. "Ett orimligt skadestånd som förstör hela livet" skriver någon – och det verkar vara den gängse uppfattningen.
Debatten har även nått GT:s insändarsida. "Avskyvärt agerande att skuldsätta barn" är rubriken på en inlaga – skriven av en person som själv är regionanställd.
Något denna arbetstagare inte är stolt över för närvarande, enligt texten: "För att inte riskera att Region Gotlands IT-ansvariga förlorar ansiktet väljer man alltså istället att låta den här skulden följa ett barn genom livet. Det är ett fruktansvärt högt pris att betala för ett barn vars illa genomtänkta bus fick oöverskådliga konsekvenser. Som kollega på Region Gotland, en organisation där vi pratar mycket om social hållbarhet, om barnperspektiv och barnens rättigheter, skäms jag nu över min arbetsplats".
Shantu Wahlgren är inte förvånad över att pojken får allmänhetens stöd:
– Jag kan förstå reaktionerna, utifrån att det är ett barn och jag tror många kan känna igen sig. Man har rätt att kräva ett skadestånd, men det är ett väldigt högt belopp. Det ska ju göras en rimlighetbedömning, säger advokaten.