Kraftsamling mot rattfylleri

Ett samlat krafttag tas nu av en rad gotländska organisationer för att minska rattfylleriet på våra vägar och gator.
Bland åtgärderna finns att polismyndigheten arbetar för att alkoholutandningsprov skall tas vid varje möte mellan fordonsförare och polis.

Gotland2006-10-11 06:00
Vidare att Motormännen verkar för att alkolås skall subventioneras, att trafikskolorna framöver installerar alkolås i sina bilar.
I juni i år drog Vägverket Region Stockholm, som Gotland tillhör, igång samarbetet med en rad organisationer här. Då informerades om OLA ( Objektiva fakta, Lösningar, Avsikter) som är ett systematisk arbetssätt för ökad trafiksäkerhet.

Tio organisationer deltar
Nu har flera organisationer kommit med så kallade avsiktsförklaringar det vill säga informerat om vad de tänker göra för att se till att rattfylleriet minskar och för att trafiken skall bli säkrare.
Deltagande organisationer är: Polismyndigheten, Nilssons bilskola, Gotlands trafikskola, Länsförsäkringar, Destination Gotland, MHF, Gotlands kommun, länsstyrelsen, NTF, och Motormännen.

Dyster statistik
Den dystra statistiken, som tidigare meddelats i GT, talar om att mellan 1998 och 2005 inträffade 33 dödsolyckor på Gotland och i 15 av dessa eller i 45 procent var föraren påverkad av alkohol.
De 45 procenten är betydligt högre än rikssiffrorna som är 20 procent.

Mörkertal
- I både officiell statistik och djupstudier måste vi räkna med mörkertal vad gäller förekomst av alkohol i dödsolyckorna, sade Vägverkets Therese Malmström på tisdagen.
Men med de dystra siffrorna i färskt minne gäller det nu att göra allt för att hålla olyckstalet nere.
Polismyndigheten ska också arbeta för att fler utandningsprov skall göras. Polisen kommer även att prioritera manifestationsdagar mot rattfylleri.

Krav på alkolås
Många av organisationerna är också med i SMADI (Samarbete mot alkohol och droger i trafiken).
Kommunen arbetar med alkohol- och drogrådgivning i skolor och på arbetsplatser. Dess folkhälsoteam har information bland ungdomar och vuxna på programmet och kommer att se över möjligheterna att vid upphandling av transporter och fordon ställa krav på alkolås.

Sponsor ställer också krav
Länsförsäkringar kommer successivt att ställa krav på de föreningar de sponsrar att ha trafiksäkerhetspolicy och det rör sig om bland annat 45 föreningar varav cirka 30 är idrottsföreningar.
NTF, i samarbete med kommunen och Vägverket, hade för en tid sedan så kallade multimediaföreställningar med bland annat filmen "Länge leve livet" som på ett gripande och starkt sätt visade upp flera exempel på människoöden i samband med trafikolyckor där alkohol var boven.

Regional samling
Den 19 oktober blir det regional samling på Gotland då man tar upp problematiken med hur få ner antalet rattfyllerister i trafiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om