Under tisdagen firas fettisdagen, som i folkmun kanske är mer känd som semmeldagen. Enligt branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer kommer omkring fem miljoner semlor att ätas i Sverige under dagen. På Konditori Siesta i Visby laddade man upp ordentligt inför tisdagsmorgonen.
- Under morgonen kommer jag baka omkring 400 semlor, och innan dagen är slut räknar jag med att ha bakat sammanlagt 800 stycken, säger konditorn Clas Möllerström.
Att semlor numera finns att köpa näst intill året om är han starkt kritisk till.
- Det gör mig jättebesviken. Det är ju som att sälja pepparkakor till midsommar, det förstör branschen. Själv börjar jag sälja semlor efter trettondagen. Det är kutym i branschen, säger han.
Någon som unnade sig en semla på Siesta redan dagen innan fettisdagen var Sven Bosarfve.
- Jag kommer vara bortrest imorgon, så jag tar mig en semla så här på generalrepetitionen istället, säger han.
Vad tycker du om att semlor säljs året om nu för tiden?
- Det har jag inget emot. Finns det färska fina semlor kan jag allt tänka mig att äta en när som helst.
Semlan har en anrik historia och bakverket finns exempelvis nämnt i Gustav Vasas bibel från 1541. Den har dock utvecklats genom åren. Från en till en början slät bulle, till att med start på 1930-talet innehålla vispad grädde.
Så hur ska den då ätas? Som hetvägg med varm mjölk eller naturell?
- Semlan ska ätas i handen! Först vräker man i sig locket, och sedan tar man resten i stora tuggor, säger konditor Clas Möllerström med ett skratt.