Krafttag inför<br> 2005 års budget
Det var i stor politisk samstämmighet kommunfullmäktige sent i går eftermiddag klubbade "Lundgrens ofullbordade". Den ekonomiska utvecklingen i kommunen oroar och alla partier är ense om att det krävs krafttag.-Det är vi själva som måste ta itu med problemen, sa Jan Lundgren (s).
I höst kommer en ny avstämning att göras och budgeten klubbas definitivt i december.
<span class='mr'>Kännbara sparkrav</span>
Det råder stor osäkerhet om intäkterna; hur stora skatteintäkterna i realiteten blir, och hur det blir med statsbidragen till olika verksamheter och det statliga utjämningsbidraget.
Sen vet man heller inte vad regeringens höstproposition kan komma med, kanske någon ny reform som kommunen måste vara med och finansiera.
Vad som är mera säkert är dagens ekonomiska läge. Och det är kärvt. Stora underskott i nämndernas verksamheter och kännbara sparkrav utlagda.
-Det är viktigt att vi tar itu med de problem vi själva äger, nämligen kostnadssidan, sa Jan Lundgren.
<span class='mr'>216 miljoner</span>
Eva Nypelius (c) höll med.
-Utvecklingen är oroande. Vi måste komma till rätta med det höga kostnadsläge vi har i verksamheten idag. Och precis som Lundgren säger är det vi själva som äger problemet och det är vi, och främst då den politiska majoriteten, som måste ta till de krafttag som krävs för att komma bort från underskotten, sa hon.
Det budgetförslag för 2005 som fullmäktige hade att ta ställning till innebar ökade ramar med totalt 38 miljoner kronor (huvudsakligen till de tre stora nämnderna barn- och utbildning, hälsa och sjukvård samt social omsorg) men samtidigt krav på strukturella besparingar motsvarande 46 miljoner kronor.
Det är således mer som ska sparas än vad som tillförs.
Förslaget till investeringsbudget omfattade 216 miljoner kronor.
<span class='mr'>Voteringsfall</span>
På några punkter rådde politisk oenighet.
Det borgerliga blocket ville göra ytterligare en besparing på 1,5 miljoner kronor genom att minska antalet kommunalråd. I gengäld ville man skjuta till 500000 kronor för att ha kvar Kulturskolan i nuvarande omfattning och man ville även öronmärka 2,5 miljoner av hälso- och sjukvårdens ramökning för att kunna återinföra valfriheten i sjukvården.
Det här yrkandet föll dock efter votering med röstsiffrorna 39-31.
Föll gjorde även Lena Celions (m) förslag att ungdomars fria bussresor inte skulle gälla i Visby stadstrafik. Där slutade voteringen 58-11.
Lena Celion och den moderata gruppen ville i besparingssyfte även minska antalet politiker i nämnder och styrelser och förlägga fler sammanträden till kvällstid. Det förslaget föll tillsammans med det föregående.
Bror Lindahl (fp) förespråkade ökat samarbete nämnderna emellan för att bättre komma till rätta med ekonomin. Idag händer det en bedsparing i en nämnd kan innebära ökade kostnader för någon annan, menade han.
<span class='mr'>Översyn är på gång</span>
Han föreslog att en krisgrupp med befogenhet att göra fördelningar mellan nämnderna skulle inrättas.
-Jag tror att vi måste återföra fler av de besvärliga besluten till fullmäktige, sa han.
Roland Norbäck (v) diskuterade också den politiska organisationen. Han ville inte minska antalet politiskt valda, "det ska finnas många ingångar till politiken", sa han, men tyckte att man kanske kunde ha en annan modell för de heltidsanställda, med politiska sekreterare i stället för vissa kommunalråd.
Och oppositionsrådet tyckte han var en tjänst som kunde avskaffas.
Jan Lundgren sa att en översyn av den politiska organisationen i kommunen är på gång. Direktiv kommer att utformas i höst.
<span class='mr'>Vind i seglen</span>
Samtidigt som det talades tungt och allvarligt om den kommunala ekonomin gav Jan Lundgren en mycket positiv bild av utvecklingen på Gotland i stort.
-Gotland har vind i seglen, sa han och talade om en tillväxt som är bland den högsta i landet, företag som nyanställer, befolkningssiffror som stiger, en omfattande nybyggnation och ett Gotlandspaket från regeringen som han tror lovar mycket gott för framtiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!