Kräklingbo en förebild för afrikanska småbanker

Dean Shawa nickade igenkännande ­ även om han var en långväga gäst från Zimbabwe i Afrika fanns det mycket som verkade bekant i lilla Kräklingbo Sparbank på Gotland.
­ Kundernas bankböcker, bankens kontohantering är samma som vi har hemma, konstaterar han.

Gotland2004-03-29 04:00
Under förmiddagen i lördags var det bankdag i Kräklingbo. Men att allt inte var som vanligt kunde bankkunderna konstatera redan i dörren.
Den lilla banklokalen var fylld med en delegation från Lutherhjälpen, med Dean Shawa från Zimbabwe som speciellt inbjuden gäst.
När Lutherhjälpen för några år sedan startade ett projekt med småskalig bankverksamhet i Zimbabwe blev Kräklingbo Sparbank förebild. Banken är Sveriges minsta och bedriver sin verksamhet helt utan datorer ­ nästan.
­ Vi har alldeles nyss fått en uppkoppling. Finansinspektionen kräver att de rapporter banken måste avge lämnas via internet, förklarar bankens ordförande Stig Buskas.
Men all bokföring sker ännu i böcker, och det är intressant för zimbabwierna där datorer och internet ännu verkar avlägset. Dean Shawa kunde se Agneta Strandberg och bankens vd Torild Nyström bokföra lördagens transaktioner i stora böcker.
­ Det är precis som hemma. En skillnad är dock, att har kan man välja olika konton och få olika ränta beroende på bindningstid och liknande. Sånt har vi inte hemma, berättar han.
­ Och så här fina kaffemuggar har vi inte att locka kunder med, tillägger han och sneglar på reklamprodukterna på disken.
<span class=MR>Bankrevisor</span>
Att just Kräklingbo blev förebild för bankprojektet i Zimbabwe beror på Nils-Gunnar Smith. Under 1960-talet arbetade han vid Sparbankernas revisionsbyrå i Visby och bland arbetsuppgifterna fanns att hjälpa de gotländska småbankerna med revision. Genom det blev han väl insatt i hur bland annat Kräklingbo sparbank arbetar, kunskaper som kom till användning när han kom till Svenska kyrkan och Lutherhjälpen 1997.
­ Bland de första projekten jag var med och starta var bankprojektet i Zimbabwe, berättar han.
<span class=MR>Idén sprider sig</span>
Det började med fem bankkooperativ. Nu har det växt till 23. Dean Shawa, som arbetar som prost Evangeliska Lutherska kyrkan och har halva landet inom sitt pastorat, berättar att idén med bankkooperativ är på väg att sprida sig.
­ Det är inte bara i Zimbabwe. Även i länderna runt omkring ­ Zambia, Malawi, Botswana, Moçambique, Swaziland, Angola och Sydafrika är intresset stort, berättar han och tillägger:
­ För oss är det mycket viktigt att få ordning på bankverksamheten. Det är ett grundläggande villkor om vi ska ta oss ur fattigdomen.
Efter att ha studerat kassaskåpet och andra säkerhetsanordningar avslutades besöket i Kräklingbo kring kaffebordet. Det ställdes på plats i banklokalen 1999, då banken firade 130 år, och har sedan fått stå kvar.
­ Förr var affären en självklar träffpunkt i socknen, men när den lades ner behövdes en ny samlingsplats. Det har kaffebordet i banken blivit. Bordet löser även kravet på banksekretess, för medan en kund gör sina ärenden vid disken kan övriga sitta och prata vid kaffebordet, förklarar Stig Buskas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om