Årets säsong av vinterkräksjuka har börjat. Det visar sökningar på 1177 Vårdguiden och statistik från landets laboratorier, rapporterar TT.
Enligt Imke Edsbagge, smittskyddssjuksköterska på Visby lasarett, har vården på Gotland inte märkt något av vinterkräksjukan än.
– När det är många som söker på nätet brukar det dröja några veckor innan det märks i vården, säger Imke Edsbagge.
Vården är dock beredd inför ett eventuellt utbrott.
– Jag har jobbat med att förbereda vårdpersonalen så att man verkligen tänker på, när man får in patienter med symptom, att isloleringsvårda dem så att det inte blir utbrott på avdelningarna.
– Vi räknar med att det finns i samhället och då är det egentligen en tidsfråga innan vi får in patienter på avdelningar med symptom på vinterkräksjuka.
De allra flesta som insjuknar behöver inte söka läkarvård och sjukdomen går det över relativt snabbt. Vätskeersättning och vila är bästa behandlingen.
– Man ska undvika att söka vård. Den är väldigt smittsam, därför är det viktigt att man stannar hemma tills man är symptomfri, helst i 48 timmar, säger Imke Edsbagge.
– Särskilt om man hanterar mat på arbetsplatsen, då ska man absolut vara symptomfri i minst 48 timmar. Det är väldigt lätt att smitta väldigt många.
Alkoholbaserat handdesinfektionsmedel biter inte på vinterkräksjukan.
– Därför är det jätteviktigt att tvätta händerna noga med tvål när man varit ute i samhället, då skyddar man sig ganska bra.