Kramkalaset på Gåsemora
För två år sedan hade Birgitta och Thomas Söderlund bara svarta rester kvar efter sin nedbrunna konferensbyggnad på Stora Gåsemora Gård på Fårö. Men branden blev inget slut,nu ser framtiden ljus ut igen.
Här finns ett bulhus, ett 1700-talshus och så den helt nya konferensbyggnaden. En stor luftig byggnad som både ut- och invändigt präglas av det traditionellt gotländska, som smakfullt bryts av med modernare inslag.
Och plötsligt rullar bilen med Lillemor Arvidsson in på gårdsplanen. Gotlands före detta landshövding ska göra comeback, på inbjudan av Thomas och Birgitta, som välkomnar med varma kramar.
Det är en glädjestund som börjat. Dagens invigning är en milstolpe, ett tydligt avstamp och ett definitivt mått på att Birgitta och Thomas orkade gå vidare.
Deras gamla konferensbyggnad brann ner och det var en katastrof, men inget slut.
Branden inträffade vid 16-tiden på långfredagen 2003. Fläktarna inne i byggnadens ventilationssystem överhettades, men Birgitta och Thomas hann aldrig reagera i tid. Det nyinstallerade brandlarmet för 30 000 kronor gav inget utslag, på grund av ett elfel.
Fick energin tillbaka
Frampå kvällen stod byggnaden med stomme av gammalt tjärvirke helt utom räddning. Det var ett hårt slag.
- Man förstod inte hur man skulle orka gå vidare. Det kändes mest som att allt var över. Men Thomas pushade på. Vi har ju faktiskt 20 år kvar till pensionen tyckte han, och efter ett tag kom energin tillbaka, säger Birgitta när vi sitter i den nybyggda matsalen.
Här släpper stora fönster in mycket ljus och möblerna är gjorda efter gamla gotländska modeller, samtidigt som ljuskronorna i taket är av ett nyare snitt.
I det nybyggda restaurangköket arbetar Peter Svensson, från P18 och militära kocklandslaget, med en buffé, till de 70 invigningsgästerna. Både politiker, olika turistaktörer, Fåröbor och alla hantverkare som varit med under bygget, är inbjudna för att sitta runt borden.
Innan de anländer hinner Birgitta och Thomas visa runt i de fem nybyggda lägenheterna på ovanvåningen. Lillemor Arvidsson och hennes Fritiof Ekelund blir mycket förtjusta.
- Gud vad duktiga ni är. Jag är verkligen imponerad, det här är gjort med så fin känsla för Fårö. Här måste vi komma och bo, utbrister Lillemor.
Senare under själva invigningen talade hon varmt om Birgittas och Thomas initiativkraft
- Människor med er gåpåaranda är precis vad Gotland behöver. Riktiga entreprenörer, som inte bara har idéer och utan också vågar satsa. Det skapar framtidstro i dessa tider.
Beslutet att satsa på turism och besöksnäring tog Thomas och Birgittas i början av 1990-talet. Jordbruket stod inför stora förändringar och de bestämde sig för att hoppa av tåget. De avskaffade successivt sin mjölkproduktion har nu bara 28 stutar och skogsbruket kvar.
Nya tider
För Birgitta har omställningen varit stor. Hon har drivit lantbruket på gården ända sedan hon ärvde den i slutet av 1970-talet, efter sin före detta man som gick bort i cancer. På 1980-talet var gården den största på Fårö och Birgitta drev den som ensamstående. Hon har mer än ett skinn på näsan och arbetet med skogen, djuren och marken har alltid varit hennes bas. Men nu väntar helt nya uppgifter. Mycket handlar om att marknadsföra den nya anläggningen, och plötsligt är hon något av en nybörjare på sin egen gård.
- Det känns faktiskt lite konstigt. Jag är inte van vid att kliva fram och göra reklam, det tar nästan emot i ryggraden. Jag är ju van vid hur det funkar när man säljer mjölk. Då vet man att man får det pris som Arla betalar och man vet att Arla vill ha mjölken. Det är så konkret jämfört med det här. Nu ska man gå ut och tala om hur bra man är och hur fint vi har byggt. Det känns mycket svårare, man är inte uppfostrad till det. Men som tur är så är Thomas bättre på det, och jag måste lära mig. Vi har ju stora banklån att betala, säger hon och fortsätter berätta.
- Just det är också helt nytt för mig, det var nästan så att banken fick tala om för mig att jag visst skulle låna pengar. För man vet ju inte hur mycket man ska våga tro på sina idéer, men nu är ju faktiskt hela sommaren bokad och hösten börjar också fyllas, så allt kommer nog att gå bra ändå. Det tror jag verkligen, eller rättare sagt det vet jag. Allt handlar i längden om att vara envis, och det är jag.
Idel beröm
De gäster som besökt anläggningen hittills verkar ha varit mycket nöjda. Gästboken är full av beröm och lyckönskningar efter ett par smygpremiärer inför invigningen, som genererade i ännu fler varma ord.
- Här finns en lugn rogivande atmosfär och det blir ett åretruntföretag som kommer gynna Fårö och Gotland. Kan det bli så mycket bättre?, avslutade Lillemor Arvidsson sitt invigningstal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!