Krångligt att komma fram på larmnummer
Kvinnan hittade inget nummer och ringde sjukvården som inte visste var hon pratade om.
- Numret finns på vårdcentraler och äldreboenden, förklarar överläkare Gunnar Ramstedt på hudmottagningen på Visby lasarett.
Det är diabetiker, rökare och äldre (personer över 80 år) som är den främsta målgruppen för larmnumret. Eftersom samtalet är kopplat till vissa instruktioner, som kan vara svåra för enskilda att följa, finns numret hittills bara på vårdcentralerna. Numret ska även finns på äldreboenden.
- I princip ska vem som helst kunna ringa numret, även om vi riktar in oss mest på vårdgivarna. Men det är ju inte förbjudet för andra att ringa och informationen ska självklart finnas i växeln, det här måste vi titta närmare på, säger Gunnar Ramstedt vidare.
Larmnumret är tänkt att användas för äldre, rökare och/eller diabetiker som har sår eller vilovärk i ben eller fötter. Dålig blodcirkulation ligger bakom de flesta amputationer, syrebrist leder till sår och svår värk och vid dessa symptom är snabb behandling viktig.
Den som känner oro och vill ringa larmnumret kan kontakta sin vårdcentral, sjukvårdsupplysningen, och enligt Gunnar Ramstedt ska nu även sjukvårdens växel informeras om rutinerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!