Kraven höjs drastiskt på dem som säljer paketresor

Vid årsskiftet träder nya, tuffare regler i kraft för svenska reseföretag som säljer paketresor.
I värsta fall kommer kraven på kraftigt höjda resegarantier att innebära att ett eller flera bolag måste lägga ned.

Gotland2002-11-19 04:00
Ändringarna i regelverket har kommit som en kalldusch för branschen och nu agerar man för fullt, inte minst från Gotland, för att snabbt finna lösningar ur krisen. Inger Harlevi, Gotlands turistservice, tog i går initiativ till ett möte med öns två riksdagsmän för att försöka väcka riksdagen.
­ Det behövs ett undantag, en Lex Gotland, menar hon.

De gotländska reseföretag som säljer paketresor beräknas i dag ställa sammanlagt cirka 15 miljoner i resegarantier per år. Det är pengar som man måste reservera som säkerhet för att den som har köpt en resa ­ vid en konkurs ­ ändå ska vara säker på att få komma hem.
Förändringarna i lagen ökar dock kraven drastiskt på bolag som säljer paketresor.
Ändringarna från den 1 januari skulle innebära krav på resegarantier från de gotländska reseföretagen på cirka 200 miljoner. Bara för Gotlands turistservice handlar det om storleksordningen 50 miljoner och för Gotlandsresor ungefär lika mycket. Som jämförelse kan noteras att företagen på Gotland totalt i år har ställt garantier till ett värde av 15 miljoner.
<span class=MR>"Paketreseliknande"</span>
Den springande punkten i den skärpta lagtexten är ett tillägg att lagen omfattar även den som säljer produkter som klassas som "paketreseliknande".
Och det är just vad resorna till Gotland som regel är, enligt den tolkning som man gör vid kammarkollegiet, myndigheten som administrerar resegarantifrågorna.
Innehåller bokningen mer än en del, är det ett paket och då ska resegaranti ställas.
Reglerna stadgar således att den som säljer en paketresa, eller paketliknande resa, ska ställa resegaranti.
Och det gäller oavsett om det är en resa utrikes eller en helt vanlig bokning till Gotland med färja och stuga i priset.
<span class=MR>En omöjlighet</span>
För Inger Harlevi på Gotlands turistservice GTS AB, är det en omöjlighet att lägga upp 50 miljoner i garantibelopp.
­ Vårt kapital är vår personal. Ett företag som handlar med maskiner kan belåna maskinerna och på så vis få fram en garanti till banken, men vi kan inte pantsätta personalen.
­ Jag hoppas nu att vi med opinionens hjälp ska få de bestämmer att förstå det orimliga i de nya bestämmelserna.
­ Det vi kan göra för att klara oss ur det här är förstås att vägra boka båtbiljetter, då handlar det ju inte längre om att sälja ett paket.
<span class=MR>Problem vid årsskiftet</span>
Problem uppstår redan vid årsskiftet eftersom kammarkollegiet då förväntar sig att GTS ska punga ut med cirka fem miljoner i resegaranti.
I maj, när bokningarna av sommarresor skjuter fart, ska ytterligare miljoner säkras. Totalt över 40 miljoner.
Inger Harlevi menar att Gotland intar en särställning i svensk resebransch. Den absolut största delen av inrikes semesterresor företas med bil.
Men till Gotland måste man som bekant åka båt för att få med bilen, och mer eller mindre med automatik bokar de flesta båt plus logi och kanske något mer.
Hon hoppas nu att Gotland kan bli undantaget de nya lagreglerna, att det blir en Lex Gotland.
<span class=MR>Sitter i styrelsen</span>
Men vad kan Lilian Virgin och Christer Engelhardt, båda riksdagsmän (s) från Gotland göra?
Lilian Virgin har kanske störst förutsättningar att få ut budskapet från Gotland eftersom hon råkar sitta med i kammarkollegiets styrelse. Hon var i går inte säker på med vilka medel och på vilka vägar hon kan agera vidare.
­ Men tanken med lagen är ju helt klar, att man vill skydda konsumenterna om det blir konkurs.
­ Jag ska höra med kammarkollegiet om man inte kan komma förbi det här genom att man betraktar de gotländska reseföretagens tjänster som förmedling och inte försäljning av resor eller förhyrning av stugor.
Inger Harlevi tycker att också beräkningsgrunderna är uppåt väggarna. Beloppen blir orimliga och hon konstaterar med viss avund att det tyska systemet nog hade varit att föredra.
<span class=MR>Tyska systemet</span>
­ Där har man löst det med en försäkring som ingår när man köper en resa. Den är inbakad i priset. Då är det försäkringsbolaget som gör en riskbedömning och som ersätter om det blir nödvändigt.
Enligt reglerna ska resegarantin ställas till kammarkollegiet i god tid, faktiskt redan innan marknadsföringen ens börjat! Innan man börjar sälja resorna ska Gotlandsresor, GTS och de andra, schablonmässigt beräkna hur stor omsättningen blir och lämna garanti för det.
Stora summor blir det, pengar som man inte kan låta kunderna betala på biljettpriset.
Inger Harlevi konstaterar att lösningen, vilken den än blir, riskerar att betyda en försämring för kunderna.
<span class=MR>Vill ej nonchalera lag</span>
Det finns en teoretisk möjlighet att komma förbi lagen genom att man bildar nya bolag som under samma paraply, sköter resor, logi, cykelhyra etc.
­ Men det är egentligen ingen modell att räkna med, vi förbinder oss ju i våra kontakter med Destination Gotland att följa gällande bestämmelser och praxis.
­ Och jag vill inte att vi ger oss in i något där vi medvetet nonchalerar en lag. Nu måste vi få ut budskapet att de nya reglerna riskerar att slå undan benen på en hel bransch där Gotland är extra hårt drabbat.
<span class=MR>Internetbokningar</span>
Leif Wictorén på Gotlandsresor noterar att allt arbete och alla pengar som har satsats på att ordna med internetbokningar, faller platt om det skulle bli flera bolag inblandade enligt nämnda modell:
­ Vitsen med internetbokningen försvinner ju om man måste leta sig fram till flera olika hemsidor, det blir bara krångligare.
<span class=MR>Insåg aldrig vidden?</span>
När lagförslaget var ute på remiss, påpekade branschorganisationen Föreningen Turism i Sverige det orimliga i att inrikes paketresor omfattades av de nya reglerna. Man ville i stället att företagen skulle ges möjlighet att teckna en resegarantiförsäkring.
Men riksdagen ville inte ha det så ­ eller också insåg man aldrig vidden av den nya lagtexten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om