Kraven på omsorg och boende för äldre ökar

Vill vi bli gamla som äldreomsorgen ser ut idag?Pensionärerna är många på Gotland och de börjar ställa krav på politikerna att anpassa äldreomsorgen så att den motsvarar de krav som dagens äldre ställer.

Livsnjutningar. Det kommer en ny generation av äldre som har högre krav på boende och omsorg. Tillgång till bredband, hur ofta man ska komma ut på promenader, hur maten är tillagad och hur den smakar.

Livsnjutningar. Det kommer en ny generation av äldre som har högre krav på boende och omsorg. Tillgång till bredband, hur ofta man ska komma ut på promenader, hur maten är tillagad och hur den smakar.

Foto: Ulf Glimfalk

Gotland2009-09-10 04:00
Ola Lindvall, som är vice ordförande i SPF Gotland, hjälper grannen Ove Rosvall att flytta in i en lägenhet vid Gråbo torg. De fraktar möblerna med en hästtransport och de hjälps åt att bära in dem genom lägenhetens terrassdörr. Ove Rosvall ska flytta från sitt hus i Dalhem. Han berättar att han först stod i Gotlandshems bostadskö under sju år utan att få någon lägenhet. Nu fick han en lägenhet, även den hos Gotlandshem, men först efter prövning i äldreomsorgens boenderåd.
Ove tycker att lägenheten är fin och han uppskattar närheten till mataffär, frisör och restaurang. Han har svårt att gå i trappor och lägenheten ligger i markplan. Här har han även tillgång till matsal och det finns sjukvårdspersonal dygnet runt, vilket innebär en stor trygghet.

Många gamla
Andelen invånare över 65 år ökar stadigt - på Gotland är de nu mer än 20 procent av befolkningen. Trenden visar att andelen äldre kommer att öka ännu mera framöver. Ove Lindvall tycker att det här är intressant med tanke på nästa val:
- Av de röstberättigade är de över 65 år en stor grupp och om man organiserar sig rätt blir det en stark påtryckningsgrupp. Samhället kommer inte ifrån att engagera sig i äldrefrågor.
Ove Lindvall påpekar att undersökningar generellt visar att de som hittills bott på äldreboende ger ett bra betyg på boendet medan allmänheten ger ett sämre betyg. Det här är ett fenomen som han kan förklara:
-  Det är en generation av äldre som inte har så stora krav utan är vana att vara nöjda med lite. De vill inte klaga. Numera är mentaliteten förändrad. Kraven från den nya generationen av äldre är annorlunda. Man vill ha tillgång till bredband och modern teknik, bland annat avancerade larmsystem, som gör boendet tryggare.
Ove Lindvall är optimistisk och tror att dagens politiker tänker mycket på det här, men att det ännu inte syns i handling.

Seniorboende
Ove Lindvall talar om en motion om äldreboende som Bror Lindahl har lagt och som ska behandlas i kommunfullmäktige på måndag. Lindahl efterlyser en satsning på seniorboende som är ett mellanting mellan hemmet och särskilt boende vilket är till för de som inte klarar sig alls hemma. Att man känner sig ensam och otrygg är inte skäl nog för ett särskilt boende och då kunde ett seniorboende vara lösningen.
- En grupp i Slite har under flera år velat bygga ett sådant seniorboende men de har inte lyckats lösa finansieringen hos bankerna - om det ändrat sig de senaste dagarna vet jag inte. Idén är bra, men kommun och stat har ingen metod för att stödja tillkomsten. Hur ska man kunna underlätta samboende? Kommunstyrelsen har sagt att man avvaktar de statliga besluten. Regeringen ska ta ställning till en äldreboendeutredning i höst.

Möte på onsdag
Det finns en klar anledning för de äldre att fundera på vad man vill ställa för krav på samhället. Lika viktigt är att de äldre överväger vad man i samverkan kan göra för att få ett bra boende på äldre dar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om