-Behovet är enormt, säger Anna-Lena Lövgren, vice ordförande och kattansvarig vid Gotlands Katthem. Här är det alltid fullt och i år har det varit extremt mycket med kattungar.
Gotlands Katthem har funnits sedan 2001 och föreningen har cirka 200 medlemmar varav ett 40-tal är aktiva. Under det år hemmet har funnits har synen på katten delvis förändrats.
-Ja, det har den faktiskt.
Hur kommer det sig?
-Kanske beror det på att vi varit med i pressen en del, Till exempel Hemmets Journal har skrivit om oss. Vi märker även att det är många som vill komma på besök och att många hör av sig om de hittar hemlösa katter.
Trots att synen på katter på Gotland gradvis har ändrats tycker Anna-Lena Lövgren absolut att det bör ske en ändring i lagen med krav på märkning och registrering av katt.
På dagens seminarium på riksdagen medverkar Djurskyddet Sverige som ger sin bild av hur man ska komma till rätta med det stora antalet lösspringande och hemlösa katter. Djurskyddet Sverige uppskattar att det finns cirka 100 000 katter i landet som saknar ägare. Katter som förvildats dör ofta på grund av parasitangrepp, svält, skador och infektioner. En lagändring skulle minska lidandet menar de.
Som det är idag så kräver ungefär var femte kommun att kattägare ska märka sina katter. Eftersom de flesta kommuner inte har med märkningskrav på katter i sina ordningsföreskrifter och det inte heller finns skrivit i lagen så kan inte heller några böter utdömas. Något som försvårar skyddet av katterna.
-Synen på katter måste förändras och kattens status höjas, en lag om märkning och registrering av katt anser vi är en av lösningarna på detta stora djurskyddsproblem, säger Sven Stenson, förbundsordförande i Djurskyddet Sverige.