Kravet slopas – men hög smitta av kräksjuka kvar

En kraftig minskning av covid-19 gör att anställda på bland annat äldreboenden och i sjukvården nu slipper bära munskydd. Samtidigt är spridningen av vinterkräksjukan på en fortsatt hög nivå.

Kerstin Ahlqvist, medicinsk ansvarig sjuksköterska på socialförvaltningen, hyllar personalens jobb för att hjälpa till att minska smittspridningen. Det och andra insatser gör att kravet på munskydd nu har kunnat slopas.

Kerstin Ahlqvist, medicinsk ansvarig sjuksköterska på socialförvaltningen, hyllar personalens jobb för att hjälpa till att minska smittspridningen. Det och andra insatser gör att kravet på munskydd nu har kunnat slopas.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-02-06 05:30

Inför en befarad hög smittspridning av framför allt covid-19 under vintern beslutade smittskyddsansvariga hos Region Gotland den 9 november att återinföra krav på munskydd i alla patientnära situationer. 

Det har till exempel inneburit att hemtjänstpersonal tvingats bära munskydd när de hjälpt brukare att duscha. Munskydd gör det tyngre att andas, man blir torr i munnen och har man glasögon immar de igen.

I onsdags fick alla anställda glädjebeskedet, som började gälla från 1 februari:

– Det är en cred för att de har gjort ett bra jobb. De anställda är beundransvärda och har varit fantastiska på att följa rekommendationerna – hur jobbiga de än har varit. Ingen vill vara den som smittar en patient eller någon av de boende, säger Kerstin Ahlqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska hos Region Gotland.

undefined
Kerstin Ahlqvist, medicinsk ansvarig sjuksköterska på socialförvaltningen, hyllar personalens jobb för att hjälpa till att minska smittspridningen. Det och andra insatser gör att kravet på munskydd nu har kunnat slopas.

En stor allmänhet, och dessutom nära 1 200 hos regionens och privata utförares särskilda boenden och hemtjänst, har valt att vaccinera sig. Det och att många följt rekommendationerna för att minska smittspridningen har bidragit till att kravet för personalen att bära munskydd nu kan slopas.

Den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten visar att de bekräftade fallen av covid-19 i landet fortsätter minska, med hela 30 procent från vecka tre till vecka fyra – men att spridningen av influensa och RS-virus ligger kvar på relativt hög nivå. 

Kerstin Ahlqvist varnar för att blåsa faran över, även om kravet på munskydd nu har slopats, och uppmanar till att fortsätta följa hygienrutinerna.

– Så att vi inte hamnar i ett läge där vi behöver komma tillbaka till munskydd i allt arbete. 

undefined
På Pjäsen har enhetschef Britt-Marie Sigrén, undersköterskan Micha Aslan och sjuksköterskan Ulrika Morian tyckt att tiden med krav på munskydd varit påfrestande. De berättar att dementa inte känt igen personalen. "Det känns fantastiskt att slippa munskydd", säger Ulrika Morian.

Folkhälsomyndigheten konstaterar att smittan av vinterkräksjuka är på en betydligt högre nivå än vid samma tid i fjol. 

Många av öns butiker har både handsprit och handfat för sina kunder innanför entrén. Kerstin Ahlqvists råd är att använda dem, och kanske också ha en egen liten flaska handsprit med sig – om man känner oro för smitta.

– Tvätta händerna varje gång du har varit i affären, åkt buss, varit på kafé eller restaurang. Du kan tänka hur många som har hållit i kundvagnarna i affären, säger Kerstin Ahlqvist och råder alla att vara extra noga att tvätta händerna när man kommit hem, innan man packar upp varorna man handlat:

– Och innan du äter, det är så vi får i oss mycket av smittor, och definitivt vinterkräksjukan.

undefined
Kundvagn i affären, en smittorisk om man inte tvättar händerna efteråt.

Ett extra riskmoment i vardagen är att trycka upp sitt snus under läppen, eller att stoppa i sig godis, tuggummi och annat, vilket gör att smitta kan följa med.

– Det är inte många som tänker på att tvätta händerna innan. Den farligaste smittan är den vi inte vet om. Det gäller att vi tänker oss för, säger Kerstin Ahlqvist.

undefined
Kerstin Ahlqvist, medicinsk ansvarig sjuksköterska på socialförvaltningen, poängterar hur viktigt det nu är att följa alla hygienrutiner, för att hålla smittan nere på en fortsatt låg och hanterbar nivå.

Med flera veckor kvar av vinter och hela månaden som i folkmun kallas vabruari finns risken att smittas av influensa, covid-19, kräksjuka och RS-virus kvar. För äldre och svagare patienter i riskgrupper kan en vanlig förkylning eller vinterkräksjuka vara lika farlig som covid-19.

– När du är sjuk är det viktigt att du stannar hemma. Man måste känna efter och vara ärlig, ta hänsyn och sin del av ansvaret, säger Kerstin Ahlqvist och menar att det handlar om att skydda både sköra kollegor med nedsatt immunförsvar och patienter och brukare.

Hon understryker vikten av att besöka äldre och sköra bara om man själv känner sig helt frisk.

– Det är viktigt att vi alla i hela samhället tar fortsatt ansvar, säger hon. 

undefined
Britt-Marie Sigrén, Micha Aslan och Ulrika Morian berättar att det är skönt för personalen att slippa kravet på att bära munskydd, både för sig själva och för de boendes skull.
undefined
Handsprit och munskydd, finns kvar i verksamheterna och lägen där det är befogat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!