Kravmärkt är ett krav för Solveig

Hon gjorde det till sin livsuppgift att odla kravmärkta grönsaker.Och kunderna blir bara fler för varje vecka.I morgon prisas Solveig Hansson, 63, av Hushållningssällskapet.

PRISAS. ”Att sätta frön, se hur det gror och växer är rogivande och bra för psyket.” Det tycker Solveig Hansson som prisas av Hushållningssällskapet.

PRISAS. ”Att sätta frön, se hur det gror och växer är rogivande och bra för psyket.” Det tycker Solveig Hansson som prisas av Hushållningssällskapet.

Foto: Krister Nordin

Gotland2007-12-06 04:00
Hon och maken Bert övertog gården vid Buters i Hogrän på 80-talet.
-Jag ville odla krav, jag tror att man mår bättre av att äta det eftersom det är mer naturligt. Vi började i mindre skala med grönsparris och rabarber på en liten åker. Nu odlar vi på en hektar, berättar hon.
Hon tröttnade snart på att odla bara ett fåtal grönsaker, och breddade sortimentet efter några år och öppnade en gårdsbutik.
Numera frodas lök, bönor, squash, mangold, persilja, sallad, spenat, kålrötter och rödbetor på parets ägor.
De första åren var intresset för grönsaker som odlats utan bekämpningsmedel svalt.
Men tiderna har förändrats.

Självklart inslag
Kravprodukter är idag ett självklart inslag i många livsmedelsaffärer.
-I början gick det inte alls att sälja det i butiker, men nu har blivit inne med kravodling, konstaterar Solveig Hansson.
Hon levererar grönsaker till flera daghem, butiker och en skola. Sedan en tid säljer hon också grönsakslådor-ett hopplock av säsongens skörd-till privatpersoner.
-Det är väldigt roligt att hålla på med lådorna eftersom det ger en bra personkontakt. Egentligen skulle jag också vilja vara mer i butikerna, men tiden räcker inte till, säger hon.
Nya kunder kommer till varje vecka, och snart hinner hon egentligen inte leverera grönsakslådor till fler.

Roligt jobb
-Det är väl så, tycker man jobbet är roligt har man ingen gräns, skrattar hon.
Och Solveig Hansson har fler strängar på sin lyra.
Hon arbetar även deltid som redovisningsekonom på LRF Konsult. Och jobbsituationen passar hennes odling som hand i handske.
-Jag jobbar heltid på vintern och plockar ut mertiden på sommaren när det är mer jobb på gården. Kombinationen är perfekt, på LRF sitter jag mycket men här får jag jobba med kroppen, konstaterar hon.
Och det där med ekonomi, det följer henne även på fritiden. För Solveig Hansson är också kassör i föreningen Kvinnfolki samt i Röda korset i socknen.
Och så kräver hunden Chicko mycket uppmärksamhet.
En boxer som är nyfiken på allt och inte gärna lämnar mattes sida under någon längre stund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om