Krävs bygglov för växthus och förråd

I fredags var det sista dagen för kolonisterna vid Talludden, Gustafsvik, att flytta sina växter till den nya koloniträdgården som ligger på gamla A7-området vid värmeverket i Visby. GA träffade Sonja Johansson som har haft sin kolonilott sedan 1995. Det var med vemod som hon grävde upp sina plantor.

Gotland2003-11-03 04:00
Kolonisterna vid Talludden har fått respit till den sista oktober med att flytta till den nyanlagda koloniträdgården vid värmeverket i Visby. In i det sista hade föreningen försökt få förlängning på tiden och det sista tekniska nämnden hade att ta ställning till när det gällde kolonisterna var en begäran om förlängning till nästa höst. Den avslogs förra veckan.
I fredags var det många som arbetade med att gräva upp växter vid Talludden.
Sonja Johansson tyckte att det var svårt att klara av all grävning själv och fick hjälp med flyttningen­hennes far, Veikko Johansson, hade rest till Gotland från fastlandet för att ge henne hjälp.
­ Det här är verkligen jättetråkigt. Speciellt för de äldre kolonisterna som kanske inte orkar med flyttningen, sa Sonja Johansson.
Vid Talludden fanns ett 70-tal odlingslotter men på det nya stället i östra Visby finns det endast ett 30-tal. Ungefär hälften av alla odlare har alltså hoppat av. Sonja Johansson sa att de kan ha hoppat av på grund av att det är jobbigt att flytta eller så har de helt enkelt tappat lusten och givit upp efter den långa striden mot myndigheterna.
­ Det var så enormt många människor som hade skrivit på protestlistorna men kommunen brydde sig inte om det. Då har vi inte längre en representativ demokrati. Det var ingen orimlig sak vi krävde utan det handlade om vår gemensamma natur och vårt välbefinnande, sa Sonja Johansson.
Hon fortsatte:
­ Man andas på ett helt annat sätt när man kommer hit ut och så känner man glädjen över att det växer. Här finns underbara fruktträd där vi alla får plocka frukterna. När jag tittar åt öster så ser jag klinten och vegetationen och jag känner närheten till havet. På det nya stället kan jag titta på värmeverket och bensinmacken! Där ska kanske byggas ännu en "matlada" och då får vi en stor bilparkering att titta på också.
<span class=MR>Nya lotter</span>
På det nya stället erbjuds kolonisterna odlingslotter på 100 kvm, 140 kvm eller 260 kvm. Odlarna får inte bygga några verktygsförråd, växthus eller kolonistugor där. Ska ett litet växthus byggas krävs det byggnadslov. Det får alltså inte finnas några fasta arrangemang.
Med tungt sinne grävde Sonja Johansson upp växt efter växt för att placera dem i säckar på cykelkärran. Hon och hennes far skulle sedan cykla med växterna till den nya odlinglotten. Cykelkärran blev överfull efter en stund.
­ Den här jorden känner vi till. Den är lättgrävd. Jag har haft lätt att gräva här för den skull. Det är en strandäng som är gynnsam för odling. Det här kan vi aldrig få tillbaka, sa Sonja Johansson och lutade sig mot grepen.
På det nya stället är det styv lerjord som garanterat kommer att vara stenhård när det är torrt i markerna. Sonja Johansson är orolig över det och hon vet ingenting om hur växterna kommer att trivas där. Hon tittar sig omkring på Talluddenområdet. Hon ser på de andra odlarna som gräver på sina lotter, de är där i samma ärende som hon:
­ Jag hoppas att det trots allt inte kommer att byggas på det här området­att kommunen plötsligt inser värdet av området när de har blivit kvitt oss förhatliga kolonister. Det skulle ju kunna bli ett fantastiskt friluftsområde för Visbyborna. Eller kanske tar kommunen sitt förnuft till fånga och bygger enligt de ursprungliga planerna, endast borta vid vägen?
<span class=MR>Mycket oklart</span>
Det är sista dagen vid Talludden men mycket har varit oklart när det gäller den nya koloniträdgården:
­ Det tog lång tid innan området blev klart, det har inte skrivits några kontrakt och det är bara lösa besked vi har haft att hålla oss till, berättar Sonja Johansson. Informationen om att vi kunde få en viss hjälp med flyttningen av kommunen har inte nått ut till samtliga.
Det är svårt att hitta alla perenner som nu till hösten har vissnat ned. Hon går omkring och tittar på sin odlingslott:
­ Odlare älskar sina plantor och vill inte utsätta dem för risken att bli bortschaktade men det är nästan omöjligt att få med alla plantor.
Ordförande. I den nya koloniträdgården står föreningens ordförande, Tommy Hagberg och gräver ned plantor.
­ Vi får väl se hur det blir till slut. Vad har vi att välja på egentligen? sa han.
Rabarber. Sonja Johansson kämpar med att försöka få upp en rabarberplanta som har rotat sig ordentligt i myllan vid Talludden. Den fanns där redan innan hon fick sin odlingslott.Foto: ULF GLIMFALK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om