Så kan du stötta människor i kriget i Ukraina

Många vill stötta människorna i Ukraina under kriget. "Alla sätt som vi kan hjälpa till i det humanitära är fantastiska", säger Röda Korsets verksamhetschef på Gotland, Anna Klintbom.

Linda Gustavsson och Anna Klintbom känner stor sorg över händelserna i Ukraina. "Ryssland gör ett jättestort övertramp på den humanitära rätten och det är hemskt. Det var en tung dag i torsdags", säger Anna Klintbom.

Linda Gustavsson och Anna Klintbom känner stor sorg över händelserna i Ukraina. "Ryssland gör ett jättestort övertramp på den humanitära rätten och det är hemskt. Det var en tung dag i torsdags", säger Anna Klintbom.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-02-26 08:03

Situationen i Ukraina blir alltmer kritisk. Ryska trupper har gått in i landet och ett fullskaligt krig har inletts. Röda Korset har funnits på plats i och runt Ukraina sedan den ryska annekteringen av Krimhalvön år 2014, där de bland annat driver ungefär femtio sjukhus runt konfliktlinjen. Verksamhetschefen på Röda Korset på Gotland, Anna Klintbom, berättar att det har funnits ett stort behov av stöd under en lång tid i Ukraina och att behovet nu är ännu större.

– Alla sätt som vi kan hjälpa till i det humanitära är fantastiska. Det vi kan göra, måste vi göra, säger hon.

undefined
Klockan 04 svensk tid, natten till torsdagen den 24 februari, inledde Ryssland invasionen av Ukraina. Sedab dess har många civila förlorat sina hem.

Det bästa och enklaste sättet att stötta befolkningen i Ukraina är, menar Anna Klintbom, att samla in och skänka pengar. Detta eftersom man ska kunna fortsätta samt utöka den insats som redan är påbörjad. Hon uppmanar nu gotlänningarna att hjälpa till i största möjliga mån. På samtliga sju mötesplatser som Röda Korset har på Gotland finns det insamlingsbössor som de som vill kan hämta för att samla in pengar.

– Man får låna en bössa av oss och en Röda Korset-väst, säger Anna Klintbom.

Hon berättar även att man som gotlänning ska vara vaksam när det kommer till den information som förmedlas om konflikten mellan Ryssland och stora delar av världen. Hon säger att det är mycket desinformation som sprids och menar att det är viktigt att vara källkritisk mot den information som en tar del av. Detta för att inte bidra till en extra oro.

– Det är lätt att man inte tänker en extra gång på det man läser. Där behöver man stanna upp och tänka till en extra gång, säger Anna Klintbom.

undefined
Ukraina får ett kraftigt stöd av stora delar av världen.

Röda Korset på Gotland försöker att hålla öppet på sina mötesplatser så ofta det går. På så sätt kan de som behöver prata med någon om kriget, komma till deras lokaler och prata ut. Många som har besökt Röda Korset i dagarna har varit oroliga och haft ett behov av att få prata om kriget, berättar Linda Gustavsson, som träffade många på Kupan i Visby på torsdagen.

– Det är viktigt att vi finns här och tar deras oro på allvar. De som är väldigt oroliga försöker vi lugna genom att låta de prata ut och få ur sig all oro, säger hon.

Anna Klintbom berättar att de även valt att ändra sina öppettider för att det ska finnas möjlighet för så många som möjligt att kunna besöka deras mötesplatser.

– Vi har valt att ha stängt på fredagar och öppet på lördagar i stället. Då är det en annan målgrupp, som annars jobbar, som kan komma hit.

Hon beskriver hur hon själv mottog nyheterna om Rysslands invasion med en stor sorg. 

– Jag fick en stor klump i magen. Det är en humanitär katastrof. Ryssland gör ett jättestort övertramp på den humanitära rätten och det är hemskt. Det var en tung dag i torsdags, säger Anna Klintbom. 

– Det är jättesorgligt, fyller Linda Gustavsson i.

undefined
På Röda Korsets mötesplatser kan man hämta insamlingsbössor för att samla in pengar.

Trots att mycket fokus legat på stödet till Ukraina vill Anna Klintbom poängtera att det är viktigt att inte glömma de civila ryssarna på den andra sidan.

– Röda Korsets stora styrka är att man jobbar på båda sidor. De individerna som finns i Ryssland lider lika mycket av det här, säger Anna Klintbom.

– I länderna runt omkring, som nu tar emot flyktingar, finns Röda Korset också som stöd, säger Linda Gustavsson.

Om du inte har möjlighet att besöka en av Röda Korsets mötesplatser kan du swisha ett bidrag på 900 80 79.

Det går att swisha bidrag till Röda Korset på numret 900 80 79.
Det går att swisha bidrag till Röda Korset på numret 900 80 79.
Så kan du bidra

Röda korset: Swisha 900 80 79

SOS Barnbyar: Swisha 123 320 07 14 eller PG 90 02 29-6

Rädda barnen: Swisha 902 00 33

UNHCR: Swisha 123 129 50 21

UNICEF: Swisha 90 200 17

Märk bidraget med ”Ukraina”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!