Kriminella mc-gäng på väg till Gotland

­ Jag är väldigt bestört över tullens beslut att lämna Gotland. Det handlar om en besparing på högst två miljoner kronor för ett län. Det här talar om för hela östblocket att det är fritt fram på Gotland. Jag fasar för hur det kommer att bli!
­ Det finns också uppgifter om att kriminella mc-gäng gör inköp av fastigheter på Gotland. Mer kan jag av sekretesskäl inte säga.

Gotland2004-01-20 04:00

Det sa Christian von Corswant, chef för gränspolisen, vid en paneldebatt i går kväll om tullens beslutade nedläggning på Gotland. Ett femtontal intresserade hade kommit för att lyssna på debatten som IOGT-NTO på Gotland hade arrangerat och höll i sina lokaler i Visby.
Olle Zinn från tullverket i Skåne hade bjudits in för att informera om nedläggningen och svara på frågor från övriga i panelen. Där fanns de gotländska politikerna Lena Celion (m), P-O Jacobsson (c), Björn Jansson (s), Brittis Benzler (v) och Heidi Plisch (mp), Sofia Modig från IOGT-NTO, som på riksplanet jobbar med det alkohol- och narkotikapolitik samt Torgny Pettersson, aktiv inom Motgift och inom Europeiska städer mot droger. Moderator var Håkan Jonsson, till vardags på kommunens folkhälsoteam.
<span class=MR>För få beslag</span>
Olle Zinn fick inleda med att berätta att man inom tullverket gjort en omvärldsanalys som visar att hotbilden mot Gotland är lite, att det är för lite smuggeltrafik och görs för få beslag. Han kan inte se att smugglarna tänker ta vägen över gotland, utan att de väljer de "stora flödena", främst då via Skåne.
­ Men vi ska ha rörliga enheter som kan komma och göra punktinsatser, även om Gotland ligger avsides, sa Olle Zinn.
Sedan kom en massiv kritik från samtliga politiker och från Torgny Pettersson från Motgift och Sofia Modig från IOGT-NTO. Lena Celion (m) fick inleda. Hon oroas bland annat av att Slite som redan blivit av med sin polis och blir utan tullen.
­ Det här känns inte bra. Och från södra Gotland har man skrivit till justitiedepartementet och krävt att få ha polisen kvar, sa Lena Celion, som också undrade vad som nu ska hända med Gotsamprojektet när det mesta försvinner.
<span class=MR>Förödande för Gotland</span>
Centerns P-O Jacobsson instämde i oron för Gotsamprojektet. Han är också orolig för vad avsaknad av tullen kan innebära för utvecklingen av turismen på Gotland. Kommunalrådet Björn Jansson (s) spädde på kritiken och oron.
­ Går det här igenom att lägga ner tullen på Gotland blir det klart besvärligare. Man lämnar då Gotland helt öppet. Det är förödande för oss. Det ger fel signaler. Det kullkastar arbetet med att minska alkohol- och narkotikabruket på Gotland. Jag är orolig för att Gotland kan bli intressant för kriminella ligor. Det är ingen utveckling vi vill se. Det finns oroväckande tecken, sa Björn Jansson.
­ Det här är inte bra när vi nu arbetar för ett narkotikafritt Gotland. Jag tror att Gotland kan bli intressant för narkotikasmuggling, tyckte Brittis Benzler (v). Miljöpartiets Heidi Plisch tyckte mer att det var viktigare att jobba effektivt och att det är för tidigt att säga hur det blir utan tullen på Gotland.
<span class=MR>Fritt fram för ligor</span>
Sedan blev det Christian von Corswants tur. Och chefen för gränspolisen skrädde inte orden. Att han är mycket orolig för utvecklingen framgick med all tydlighet. Han är bestört över tullens beslut att lämna Gotland och att det nu blir fritt fram för de kriminella ligorna i östblocket att smuggla via Gotland.
­ Det handlar för tullen om att spara högst två miljoner kronor för ett helt län. Men jag tror att det kommer att kosta staten betydligt fler miljoner att göra så här.
­ Ta bara småkärretrafiken (flyget) från Baltikum som har ökat kraftigt, fortsatte Christian von Corswant. Vi har varje år cirka 500 ankomster och avgångar för småplan. Vi kan bara kolla pass och att de inte är med i SIS-programmet. (EU:s databas om kriminella) Tullen har alla befogenheter. Vi har inte ett skit!
Han kritiserade också att tullen använder statistiken över antalet beslag som skäl för att lägga ner tullen på Gotland. Det finns nu bara två tullare här. År 2002 skickades det ner ett par tullare från fastlandet. Då gjordes flera beslag. Året därpå kom inga hit.
<span class=MR>Kriminella gäng hit</span>
­ Tittar man enbart på beslagen, då är tullverket inte med i verkligheten. Vi vet att Gotland har varit ett paradis för smugglare i flera hundra år. Det finns nu indikationer på att kriminella gäng kan etablera sig här, Det finns en sådan tendens, sa Christian von Corswant.
Torgny Petterson från den gotländska organisationen Motgift tyckte det var glädjande att höra en polis tala klarspråk. han instämde i att det inte går att göra några beslag med bara två tullare på Gotland. det skulle kanske behövas 5-6-7, ja kanske ännu fler tullare på Gotland.
­ Det är ett förödande beslut att lägga ner tullen på Gotland. Oroväckande är att det i somras kom hit mc-gäng som tänker etablera sig här. Säljer knark gör man för att tjäna pengar. Risken finns nu att man transporterar knark till Gotland, att man väljer att inte åka till Värtahamnen med risk att åka fast. Det här är ett mycket dåligt beslut, sa Torgny Pettersson.
<span class=MR>Gotland ett Ibiza</span>
Sofia Modig från IOGT-NTO ansåg att det känns som att Gotland skulle kunna bli sveriges Ibiza. Något som tyvärr inte bara handlar om sol och bad.
­ Där är det fest med både alkohol, ecstasy och amfetamin. Jag tror risken finns för detta här, när man så tydligt drar tillbaka restriktioner. Det ger avtryck hos unga människor, trodde Sofia Modig.
­ Jag förstår gotlänningarnas bestörtning och att det innebär neddragningar. Men det är politikerna som beslutar om resurserna.
­ Vi har inom tullverket kraftsamlat där det drösar in. Det är ofantliga mängder av amfetamin som kommer in via Skåne. Vi har en mycket allvarlig sits, till exempel på grund av de multikriminella gängen. All skit hänger ihop. Men vi har inte råd att klara mer, svarade Olle Zinn bland annat.
Ilsken polischef. Chefen för gränspolisen på Gotland, Christian von Corswant, berättade med all tydlighet för tullverkets Olle Zinn att han är bestört över att tullen lämnar Gotland. Foto: MATS HEMLIN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om