I höstas kom nyheten om att polisen bedömer att det finns två konstellationer på Gotland som livnär sig på drogförsäljning. Att polisen gör den bedömningen beror delvis på ett förändrat arbetssätt, där polisen mer systematiskt rapporterar in uppgifter om och kartlägger kriminella.
– En sak vi rapporterar in är hur de är organiserade ekonomiskt. Det finns en systematik, en organisation som talar för att det finns en del pengar, säger kommunpolis Conny Johansson.
Polisen tittar även på nätverkens påverkan på lokalsamhället. Det kan handla om att personer som ingår i eller har koppling till ett nätverk återfinns i näringslivet eller på politiska poster. Men några sådana tendenser ser inte polisen på Gotland.
– Ett annat kriterium som kan ligga till grund är till exempel våldskapital och det vill jag verkligen betona att det är inget vi ser lokalt. Det är inte en anledning till att de nu definieras som kriminella lokala nätverk, säger Conny Johansson.
Personerna i nätverken är kända av polisen sedan tidigare.
– De har funnits här över tid och har vuxit sig starkare ekonomiskt genom brottsliga gärningar.
Hur många personer ingår i de här nätverken?
– Det ena nätverket är lite färre individer, en handfull kanske och organisationen ser ut på ett annat sätt – det är en tajt skara. Det andra är avsevärt fler, lite löst sammansatta individer, men det finns en inre kärna på kanske en handfull, som har varit med hela tiden, säger Conny Johansson.
I båda fallen rör det sig om unga män.
– Den ena konstellationen består av unga män i 20-årsåldern, de andra är något äldre, men det är unga män vi pratar om.
Conny Johansson är noga med att poängtera att situationen på Gotland i dagsläget inte är jämförbar med den som vi ser på många andra håll i landet, med gänguppgörelser och skjutningar.
– Vi är glada över att vi inte har sett det som man ser på andra sidan vattnet, att det blir konflikter som kan leda till grövre våld.
Så vitt polisen vet pågår inte uppgörelser mellan de gotländska nätverken.
– Men om de här personerna blir utsatta för någon form av brott så är det inte i första hand till polisen de vänder sig.
Är de här nätverken farliga för den gotländska allmänheten?
– Det är inte vår bedömning, säger Conny Johansson men påpekar att det alltid finns risk för våldsamma konflikter bland dem som ägnar sig åt narkotikahandel och har kriminella kontakter.
– Jag skulle inte bli jätteförvånad om vi snart skulle ha ett grövre våldsbrott på Gotland i framtiden, det tror jag ingen polis skulle bli. Men vi jobbar stenhårt för att det inte ska bli så.
På senare tid har gängen etablerat sig även utanför storstäderna, men till Gotland verkar de inte ha hittat än.
– Men vi har sett att individer i ett av de lokala nätverken har haft kontakter med andra nätverk i framför allt Stockholmsregionen. Det är individer härifrån som har setts tillsammans och umgåtts med andra grovt kriminella aktörer. Det oroar oss, för där vet vi att det finns ett stort våldskapital och vill inte se någon typ av samarbete där, säger Conny Johansson.
Ö-läget kan vara en anledning till att det är svårare att etablera sig här än på andra mindre orter.
– Det andra, som vi är väldigt glada för, är att på Gotland finns den sociala kontrollen kvar. Medborgarna berättar vad de ser och hör för polisen, vilket ju vårt rättssystem är uppbyggt på, säger Conny Johansson.