När GT besöker matsalen på Södervärnsskolan serveras pasta med skinksås, en rätt som får medelbetyg av Alma Tinge och Fia Öman som precis tagit varsin tallrik av sagda rätt och slagit sig ned vid ett bord.
Dålig variation
De båda ser fram emot att mer pengar ska satsas på öns skolmat, och de håller med om att det ibland är lite dålig variation på maten.
- Kring jul fick vi gröt typ tre dagar i rad. Det är lite trist, säger Fia Öman.
Hon tycker personligen att fiskpanetterna hör till favoriten i skolköket, något som inte Alma Tinge riktigt håller med om. Däremot märker de båda av att många av deras skolkompisar väljer bort vissa, mindre populära rätter. Då äter man i stället knäckebröd, berättar tjejerna som dock själva äter skolans mat nästan alltid.
- Broccolisoppa, till exempel, är inte så populärt, menar Fia Öman.
- Eller som i går, då var det kålpudding och alldeles fullt vid knäckebrödsbordet, berättar Alma Tinge.
- Förr fick vi mjukt bröd ibland, och även frukt. Det skulle jag vilja få tillbaka.
Lyssna på barnen
Birgitta Melander i Södervärnsskolans kök anser att man i ännu större grad än nu borde lyssna till vad barnen faktiskt vill äta och gillar.
- Man måste äta om man ska orka en hel dag i skolan, och det bästa är väl om vi serverar det barnen tycker om, säger hon.