Som ett svar på den senaste tidens uppmärksammade koranbränningar har 57 muslimska länder gått ut och fördömt Sverige. Efter det kallade statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer till en presskonferens för att diskutera det allvarliga säkerhetspolitiska läget i landet. Även om riksdagen har sommaruppehåll berörs även ledamöterna av den pågående krisen.
– Moderaternas riksdagsgrupp har haft ett antal digitala möten under sommaren för att följa upp det som händer, säger den gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson (M).
Hanna Westerén (S), som också representerar Gotland i riksdagen, tycker att kommunikationen från regeringen har varit undermålig:
– Vi har hållits informerade parti-internt. Men det har varit ett underskott av information under en tid, vilket börjar bli bättre. Det är något som både jag och min riksdagsgrupp har önskat.
Hanna Westerén efterfrågar också mer kontinuerlig information till allmänheten:
– Jag blir kontaktad av många gotlänningar som är oroliga och undrar var det här ska sluta. Man är orolig för både demokratin och för det säkerhetspolitiska läget. Många är också illa berörda över att det är så många som är beredda att såra och skända någon annans trosuppfattning, säger hon.
Det var i april som förvaltningsrätten slog fast att polisen in inte har rätt att neka tillstånd till att genomföra koranbränningar i Sverige. Sedan dess har koranen bränts på flera platser runt om i landet, vilket har mött starka reaktioner runt om i världen. Enligt Gunnar Strömmer är det dock inte aktuellt att införa något generellt förbud mot att bränna heliga skrifter. Istället meddelade regeringen på presskonferensen att de kommer fokusera på att göra ändringar i ordningslagen. Jesper Skalberg Karlsson tycker att det är rätt väg att gå.
– Nu jobbar vi med att hantera situationen på kort sikt. Jag tycker att man kan se bevis för att ett det angreppssättet har fungerat bra. Ganska få gotlänningar reagerade ju på den koranbränning som skedde på Gotland förra året. Och det beror på att den skedde på en plats som inte var central och stötande.
Hanna Westerén håller med om att det bästa sättet att hantera koranbränningarna på just nu är att styra över var de sker.
– Lagstiftning tar, med all rätt, tid. Därför tror jag att det är klokt att använda sig av den befintliga verktygslådan och se hur man kan tillämpa ordningslagen annorlunda, säger Hanna Westerén.
De ändringar i ordningslagen som regeringen vill genomföra skulle göra det lättare för polisen att neka tillstånd för koranbränningar. Samtidigt menar kritiker att även det skulle begränsa demonstrations- och yttrandefriheten. Enligt Hanna Westerén är det en svår balansgång och hon menar att man måste kunna hålla flera tankar i huvudet på samma gång:
– Yttrandefriheten är fundamental i Sverige, men samtidigt måste vi tänka på vilket läge vi befinner oss i och vår roll i världen. Min genuina förhoppning är att det går att hitta någon form av medelväg. Man måste ha respekt för att människor världen över tar oerhört illa vid sig, samtidigt som vi inte får trampa på våra grundläggande fri- och rättigheter, säger hon.
Jesper Skalberg Karlsson poängterar att yttrandefriheten i Sverige har en gräns:
– Man behöver väga in huruvida polisen kan säkerställa ordning och säkerhet för både demonstranter och motdemostranter. Varje liten begränsning av yttrandefriheten innebär inte att man gör Sverige till Saudiarabien. När man tittar på våra grannländer så inser man att det går att ha begränsningar i yttrandefriheten utan att man avskaffar demokratin, säger han.
Finns det någon enighet inom riksdagen när det kommer till vilka åtgärder som är lämpliga?
– Det finns mycket kritik från olika håll. Men många av de som är kritiska har inga egna svar på hur situationen ska lösas. Därför är mitt och Moderaternas fokus att försöka få till en bred enighet. Det är det som krävs för att skydda svenskar, både här och utomlands, säger Jesper Skalberg Karlsson.
– Vi är överens om att vi behöver åstadkomma ett bättre säkerhetspolitiskt läge och att vi alla har ett ansvar. Det är därför det skaver så i mig att delar av Kristerssons egna regeringsunderlag agerar i motsatt riktning, säger Hanna Westerén och syftar på den senaste tidens uppmärksammade uttalanden från politiker i Sverigedemokraterna.