LRF:s vädjan till butiker och kunder: "Välj gotländskt"

I ett öppet brev uppmanar LRF Gotland öns livsmedelsbutiker att stötta det krisande lantbruket genom att välja gotländska produkter sina sortiment. ”En extrem situation vi inte varit med om tidigare”, säger Andreas Nypelius.


"Vi uppmanar både butiker och kunder att göra vad man kan för att stötta hela kedjan, där både primärproducenter och åkerier bland annat ingår", säger LRF Gotlands ordförande Andreas Nypelius.

"Vi uppmanar både butiker och kunder att göra vad man kan för att stötta hela kedjan, där både primärproducenter och åkerier bland annat ingår", säger LRF Gotlands ordförande Andreas Nypelius.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-03-26 11:05

Det råder kris bland landets lantbrukare. Skenande kostnader på diesel, el, och andra utgifter har gjort att många går en osäker framtid till mötes, och krigsutbrottet i Ukraina har inte gjort situationen bättre. 

Nu väljer LRF på Gotland att skicka ut brev till de gotländska livsmedelsbutikerna där man vädjar om deras hjälp för att på sikt ens ha en livsmedelsproduktion kvar i landet. 

"Vi uppmanar dig att fortsätta stötta vår svenska produktion i allmänhet och vår gotländska produktion i synnerhet, såväl genom att köpa lokalt som att betala för produktionens verkliga kostnader", skriver man bland annat i brevet, som även publicerats som en insändare.

Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland, säger att de gotländska livsmedelsbutikerna redan i dag är duktiga på att jobba med lokala livsmedel, men hoppas nu på ännu mer hjälp i och med den extrema situation som råder.

– Det här är något som vi aldrig varit med om tidigare, och vi vädjar till butikerna att göra vad man kan för att stötta hela kedjan, där både primärproducenter och åkerier bland annat ingår. Vi hoppas att man inte ska importera in varor från utlandet på grund av prisökningen som blir på livsmedlen, säger han.

Är det här lika mycket en uppmaning till butikerna som det är till konsumenterna att välja lokala livsmedel när de handlar?

– Ja, det kan man säga att det är. Det är en vädjan om att fortsätta köpa lokalt och svenskt samt att förstå vad det skapar för mervärden. Det här är miljömässigt hållbar produktion som även skapar arbetstillfällen på landsbygden. Man ska nog även tänka på världsläget, för väljer vi inte inhemsk produktion i mataffären finns risken att det inte ens kommer att finnas inhemska produkter att välja på om vi hamnar i en krissituation. 

Andreas Nypelius vittnar om att det är många lantbrukare som har det extremt tufft i dagsläget, och att situationen kan komma att leda till konkurser om det vill sig illa.

– Om man inte får igenom de här prisökningarna på produkterna så kommer det finnas lantbrukare som inte kan betala sina räkningar under våren och sommaren. Det innebär ju en överhängande risk för att antalet producenter minskar, vilket i sin tur kan leda till livsmedelsbrist i världen, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!