En kall natt med ovanligt väder i maj slog ut många av Gotlands jordguppsplantor på friland. Det är ungefär en månad mellan blomning och skörd och eftersom frosten kom ganska exakt en månad före midsommar innebär det stora förluster för odlarna. Gotlands jordgubbsodlare har mindre att sälja när priset är som högst.
– Frostnätterna klarade vi, fiberdukarna skyddar bra. Men när den där natten med regn som sedan frös till kom var det kört. Regnet letade sig in under dukarna och slog ut de tidiga plantorna, säger Stefan Olsson vid Bärgården i Källunge.
De tidiga plantorna på friland var tänkta för midsommar, men nu har bara de tunnelodlade gubbarna klarat sig.
– Vi har ett bortfall på minst 50 procent. Det finns bara en lösning, höj priset så att folk köper mindre. Det är vad man kan göra för att skörden ska räcka till, säger Stefan Olsson.
Vid Bärgården i Källunge var det 70 000-80 000 plantor som frös bort i det för maj månad ovanliga väderfenomenet. På torsdagen var priset på en förpackning med 225 gram gotländska jordgubbar satt till 40 kronor i gårdsbutiken.
Hela södra Sverige hade det väder som förstörde stora delar av jordgubbsplantorna på Gotland. Det ovanliga vädret följdes av ett för lantbrukare ovanligt förslag.
– En kollega i Skåne blev kontaktad av både Coop och Ica som bad om ett högre pris.
Tunnelodlingarna klarade sig undan kylan, så till midsommar lär det inte saknas jordgubbar, men ett högt pris är att räkna med. Den som söker självplock får troligtvis vänta till längre fram i sommar.
– Här blir det tyvärr begränsat i början av säsongen. Hoppas på god skör på senare sorter så att folk kan plocka sina egna bär, säger Stefan Olsson.
Priset till trots, jordgubbsodlaren räknar inte med några svårigheter att bli av med skörden till midsommar.
Under många år har det funnits misstankar om att utländska jordgubbar falskeligen säljs som svenska. Jordbruksverket har aviserat att de kommer att genomföra kontroller under sommaren.
– Vi kollar försäljning i detaljhandeln, på torg, på parkeringar, vid vägkanter och på andra ställen att märkningen är rätt, säger Christoffer Leijon, biträdande enhetschef på Jordbruksverkets växtkontrollenhet, till TT.
Myndigheten brukar genomföra runt 200 kontroller under sommarperioden. Det blir samma omfattning och upplägg i år – och de ska ske över hela Sverige.