Kritik från lärarhåll mot skolk i betyg

Från och med höstterminen 2011 kommer ogiltig frånvaro, det vill säga skolk, att synas i terminsbetygen om regeringen får som den vill. - Man blir brännmärkt för livet, säger Luis Barnes, Lärarförbundets ordförande på Gotland, om förslaget.

Gotland2010-08-03 04:00
Utbildningsminister Jan Björklund presenterade förslaget i går och motiverade det med att skolket är alltför utbrett och att det leder till dålig studiemoral och dåliga resultat i skolan. Utbildningsministern hänvisade också till forskning som visar att skolkare i högre utsträckning än andra riskerar att hamna i kriminalitet.
- Att tidigt gå in och visa att det här inte är acceptabelt, både genom att ringa föräldrarna, skriva in det i betyget och andra åtgärder som kan behövas, kommer att minska antalet storskolkare, sa Jan Björklund vid presskonferensen.

Kritisk
Luis Barnes är mycket kritisk till förslaget, som han betraktar mer som ett straff än en åtgärd för att hjälpa skoltrötta elever.
- Det blir svårt för de här eleverna i framtiden. Eftersom betyg är offentliga handlingar kan till exempel arbetsgivare begära ut dem. Man blir brännmärkt för att man kanske haft en sämre period i gymnasiet, och det är inte rättvist, säger han.
Luis Barnes menar att det redan finns ett fungerande system för att förhindra ogiltig frånvaro.
- Skolket tas upp under utvecklingssamtalen som eleverna och deras föräldrar har med mentorer på skolorna. Först och främst vill man veta vad det beror på, och sedan försöka råda bot på det. Det här förslaget liknar mer ett straff för skoltrötta elever, och det hjälper inte någon.

Fjärde sämst
Som GA rapporterade den 22 juli är Gotland fjärde sämsta kommun i CSN:s skolkstatistik för gymnasiet. Stefan Wramner (M), ordförande i gymnasie-och vuxenutbildningsnämnden, är positiv till Björklunds förslag.
- Personligen tycker jag att det verkar bra. Vi prioriterar den här frågan och har redan satt igång arbetet med förebyggande åtgärder. Det räcker ju inte med att bara skriva in det i betyget, det löser inga problem i sig, men det är viktigt att sätta fokus på skolket, säger han.
Kan skolket skrivas in i de gotländska terminsbetygen redan till hösten 2011?
- Ja, det kan vi göra. Jag ser inte att det ska vara några problem.
Bland de rödgröna partierna råder delade meningar om förslaget. Ylva Johansson, ansvarig för skolfrågor, ställer sig positiv till det.
- Jag ser inga problem med det här. Det är ett förslag som Socialdemokraterna kommer att rösta ja till när det kommer upp i riksdagen, säger Ylva Johansson till TT.
Miljöpartiets skolpolitiska talesperson Mats Pertoft är däremot kritisk.
Förslaget skickas nu ut på remiss och ett regeringsbeslut är att vänta i januari 2011. I januari kan ett regeringsbeslut komma, och går förslaget också igenom i riksdagen kan skolket finnas redovisat i betygen från höstterminen 2011.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!