Kritik mot nämnd efter granskning

Överförmyndarnämnden på Region Gotland får kritik på flera punkter efter en inspektion.

Överförmyndarnämnden på regionen får kritik efter inspektion.

Överförmyndarnämnden på regionen får kritik efter inspektion.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-10-11 11:00

Det är Länsstyrelsen i Stockholm som utövat tillsyn av överförmyndarnämnden, ÖFN, som har som uppdrag att se till att gode män och förvaltare sköter sina uppdrag på ett korrekt sätt. Inspektörerna har granskat 31 ärenden och hittat flera brister.

Den första punkten där nämnden kritiseras gäller årsräkningar, där en god man eller förvaltare som har ansvar för en persons ekonomi ska visa hur de använt klientens pengar. Årsräkningen ska lämnas in till ÖFN och godkännas, men nämnden får kritik för att det går alldeles för långsamt för dem att granska årsräkningarna. Snabb handläggning är viktigt för rättssäkerheten, konstaterar inspektörerna och framhåller att den som är satt under förvaltarskap riskerar att lida ekonomisk skada om nämnden inte kontrollerar årsräkningen i tid.

Nämnden får också kritik för att i ett ärende som rör ett dödsbo ha fattat ett beslut som ligger utanför myndighetens befogenheter, samt för att inte ha hanterat en felskickad handling på rätt sätt. En handling som egentligen skulle till tingsrätten hamnade i stället hos ÖFN, som började handlägga ärendet på egen hand och först 1,5 månad senare skickade vidare ärendet till rätt myndighet. Inspektörerna menar att felskickade handlingar bör skickas till rätt plats omedelbart.

Inspektörerna gjorde också ett antal mindre anmärkningar på nämndens arbete.  Bland annat fann inspektörerna att nämnden i flera ärenden bara stämplat en godkännandestämpel när de fattat beslut, utan att motivera beslutet närmare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!