Att behovet av snabb vård har ökat kraftigt på Gotland är ett obestridligt faktum. Exakt varför det har ökat, är det däremot få som kan säga säkert.
Men en teori är den kraftiga kritik som riktats på senare tid mot SOS Alarm, med anledning av flera fall där ambulans inte har skickats ut i tid.
- Man kan tycka ibland att SOS skickar ut ambulanser lite för ofta, och många som får ambulans utan att egentligen inte behöva det, säger Maria Borvander på Falck Ambulans.
Även sjukvårdschefen Anders Sylvan är inne på samma linje:
- Det är en tanke som dyker upp, men det finns inga belägg för det än, betonar han.
Maria Borvander tror i övrigt att det delvis är en generationsfråga; de som växer upp nu är mer benägna att söka akut vård än den äldre generationen, menar hon.
- 70- och 80-talisterna ringer oftare SOS, medan de äldre är försiktigare, säger hon och får medhåll från sjukvårdschefen:
- Det är en trend i samhället att söka vård snabbare, inte bara på Gotland, och det kan vara uttryck för en generationsfråga. Dessutom finns viss tendens hos turister att hellre söka sig till akuten eller ringa ambulans än till en vårdcentral, och Gotland är ju en turist-ö, menar Anders Sylvan.
I höst inför vården på Gotland ett så kallad triage-system, som både akutmottagningen och ambulanspersonal ska använda sig av. Systemet bygger på att man kategoriserar patientens behov av vård utifrån olika parametrar, såsom puls och andning, och tanken är att all vårdpersonal ska göra sina bedömningar utifrån samma kriterier.
- Det betyder inte automatiskt att det blir en minskning av vårdbehovet, men det faktum att alla tänker likadant ger i alla fall en bild av när vi behöver olika former av vård, resonerar Anders Sylvan.